Fehér gólya

2018.11.26. 09:49

Gólyafészkek karbantartását végzik a szakemberek megyénkben

A fészkek átvizsgálásán és megtisztításán túl nagy hangsúlyt fektetnek a települések határában található táplálkozó területek megőrzésére is.

HEOL

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területének, főleg a síkvidéki részein nagy számban költ a fehér gólya. A faj leggyakrabban kisfeszültségű elektromos hálózat oszlopain fészkel, ezért védelmük az elektromos szolgáltatók nélkül nem képzelhető el – írja a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága.

A gólyák elvonulásával nem ér véget a gyakorlati védelmük, ebben az időszakban történik meg a vezetékekre épült fészek fészektartó állványokra történő felhelyezése, és az évek alatt nagyméretűvé vált fészkek levékonyítása. Ezek különösen fontosak azért, hogy a madarakat megvédjék az áramütésektől, és így a zavartalan áramszolgáltatás is biztosítható. A túl nagyméretűre, több mázsásra nőtt fészkek balesetveszélyesek lehetnek, ezért azokat le kell vékonyítani.

Fotó: BNPI

Ennek érdekében az igazgatóság több tucat gólyafészektartót gyártat le évente és helyez ki az áramszolgáltató szakembereivel közösen, valamint részt vesznek a fészkek levékonyításban is. Legutóbb ilyen munkálatokat az egyetlen egri gólyafészeknél végeztek, mely az évek alatt jelentős méretűvé nőtt. Nemrég fészektartót helyeztek ki Bükkszéken egy vezetékre épült fészek alá. A közeljövőben a nemzeti park igazgatósága több beavatkozást is tervez a hevesi Síkon, a borsodi Mezőségben, Kesznyétenen, Nógrád megyében, valamint a Bükk és Mátra környéki településeken az áramszolgáltató szakembereivel közösen.

 

Fotó: BNPI

A faj védelme nem csak a fészkelőhelyek megőrzését kell, hogy jelentse, hasonlóan fontos a települések határában található táplálkozó területek megőrzése, megfelelő kezelése és fenntartása. A fehér gólya legfontosabb táplálkozóterületei közé tartoznak a nedves rétek, kaszálók és a különböző típusú vizes élőhelyek. Fenntartásuk elképzelhetetlen a helyi lakosság és gazdálkodók közreműködése, odafigyelése nélkül.

Kezdőképünk illusztráció Fotó: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában