Droghasználat

2019.03.21. 14:00

Harc a függőség ellen – számos programmal segítik a megye fiataljait a leszokásban

Egerben és Gyöngyösön is több millió forintot költhetnek pályázati támogatásból drogprevencióra. A nagyszabású projektek megvalósításában több szervezet és szakember is segít, valamint a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórumok is részesei a szenvedélybetegségek kialakulását megelőzendő számos programnak.

Hliva Éva

– Gyöngyös ifjúsága és a felnőtt lakosság számára sem ismeretlen sajnos a droghasználat – jelentette ki Illés Veronika. Az önkormányzat által megnyert 75 millió forintos pályázat szakmai vezetője szerint, ebben igen nagy szerepet játszik a főváros közelsége, az átmenő forgalom és a szegregátumok jelenléte is a városban.

– Mintegy ezeregyszáz középiskolás diákot és közel száz pedagógust kérdeztünk meg a különböző függőségekről, szerhasználati ismereteikről. Emellett persze arra is ­kíváncsiak voltunk, milyen szabadidős programok érdeklik a mai fiatalokat, a pedagógusoktól pedig arról is érdeklődtünk, mennyire tájékozottak a szenvedélybetegségek felismerésében, a segítségnyújtásban.

A szakember hozzátette, a felmérés a programok kínálatának kialakításában nyújtott segítséget. Kiderült, a drog, az alkohol, a dohányzás mellett az online függőség is érinti a mért korosztályt.

– A Tisztán elnevezésű projektünkben a fiatalok, a szülők és a nevelési, oktatási intézményekben dolgozó pedagógusok állnak a fókuszban. A csoportok számára, érzékenyítő, szakmai, önismereti, művészeti foglalkozásokat is kínálunk majd, amelyek a prevencióra helyezik a hangsúlyt. Természetesen a helyi szakemberekkel együttműködve alakítottuk ki a projektelemeket.

Az Egerben működő Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálatának nyertes pályázata csaknem 67 millió forintos forrást jelent a szenvedélybetegségek megelőzésére.

– A Pont jó című projektünk színes programkavalkádot kínál, amellyel nemcsak a legérintettebb középiskolás korosztályt, de az egész családot megszólítanánk – ecsetelte ­Siposné Kohári Szilvia.

A szerhasználat ellen sokat tehetnek a programok Illusztráció: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A RÉV intézményvezetője szerint ezzel sikeresebbé válhat a szerhasználat elleni harc a városban. – A tíz programpontunk között a szülői fórumok szervezése is szerepel, mert fontos, hogy a teljes családot érjük el, figyelembe véve azok sokféleségét és igényeit – emelte ki a projekt­vezető. Hozzátette, az érintett célcsoportok tagjai – gyerekek, fiatalok, szülők, pedagógusok – naprakész és hiteles információkhoz juthatnak a szerhasználat hátteréről, különös tekintettel a családi védő- és rizikófaktorokra, valamint az egészségügyi, jogi és pszichoszociális következményeiről is többet megtudhatnak.

– Célunk, hogy minél szélesebb körben megismerjék a helyben és országosan is működő és elérhető szociális és egészségügyi intézményeket, tudják, hogy kik és hogyan tudnak segítséget nyújtani a problémák esetén. Szeretnénk minél több iskolát elérni Egerben és a könyéken egyaránt. Ezenkívül számos programot szervezünk. Lesz pszichoedukációs csoportfoglalkozás, ahol a középpontban a szülői szerepek és a gyermeknevelés kerül, figyelmet fordítunk a kisgyermekes családokra, szervezünk stresszkezelő tréningeket, relaxációs módszert mutatunk be, valamit foglalkozunk az online térhez köthető veszélyekkel és kockázatokkal, mint a zaklatás vagy a cyberbullying, illetve ehhez a segítségnyújtás lehetőségeit is felvázoljuk. A fiatal felnőtteket, egyetemistákat érintő csoportfoglalkozások Kapunyitási pánik néven szerepel majd – sorolta a projekt elemeit a szakember.

Kábítószerügyi Egyeztető Fórum

A projektgazdákkal együttműködnek a helyi fórumok. Gyöngyös drogprevenciós stratégiájának cselekvési programját a tagság dolgozta ki, s a projekt szakmai hátterét és lebonyolítását is biztosítják. Egerben a KEF új elnöke Tóth Róbert, a Főegyházmegyei Karitász Központ RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársa lett, aki elmondta, a drogprobléma kezelésében fontos szerepet játszó állami, önkormányzati, civil és egyházi szervezetek képviselőiből álló tagság, a helyi oktatásban, megelőzésben, gyógykezelésben, bűnmegelőzésben is aktívan részt vesz.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában