Legyél hős!

2020.01.24. 14:00

Idén is várják az önkéntes mentősök jelentkezését Hevesben

Legyél hős! néven ­működik önkéntes program az ­Országos Mentőszolgálatnál, mely a hallgatói jogviszonnyal és munkaviszonnyal nem rendelkező, de egészségügy iránt érdeklődő fiatalokat célozza. A jelentkezések fogadása folyamatosan történik, és idén új helyszíneken is indítják az oktatást.

Szabadi Martina Laura

Heves megyében még tizenöt jelentkezőt várnak Archív fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Fotó: Lénárt Márton

Folytatódik az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) fiatalokat célzó önkéntes programja, mely keretében a 18 és 22 év közöttiek számára nyílik lehetőség betekintést nyerni Magyarország legnagyobb egészségügyi szervezetének mindennapjaiba. Azokat a középiskolai tanulmányaikat befejezett fiatalokat célozzák, akik még nem rendelkeznek kiforrott pályaválasztási tervekkel, de érdeklődnek az egészségügyi terület kínálta karrierlehetőségek iránt. Célja az egészségügyi terület népszerűsítése és a tudatos pályaválasztás erősítése, melynek elősegítése érdekében az önkéntesek mentőápolói ismeretet sajátítanak el, idegen nyelvi órákon vesznek részt, valamint különböző munkafolyamatokba kapcsolódnak be szakmai felügyelet mellett.

– A Legyél Hős! önkéntes program 2018-ban indult el, azóta országszerte folyamatosan működnek a csoportok, az idei évben pedig további helyszínek indítását tervezzük – mondta el a Heol kérdésére Bodnár Szandra. A program országos lefedettségű, tizennyolc megyében várjuk az egészségügyi terület iránt érdeklődő fiatalokat. Heves megyében csak Gyöngyösön van lehetőség az OKJ-s gyakorló mentőápoló képzést elvégezni, de a megye többi mentőállomásának bevonásával a fiatalok a későbbiekben a lakóhelyükhöz legközelebb eső mentőállomáson is végezhetnek önkéntes tevékenységet – tette hozzá az Országos Mentőszolgálat kommunikációs szervezője, és felhívta a figyelmet: a hat hónapos ingyenes önkéntes program végét követően a folytatást illetően több lehetőség is nyitva áll, éppen ezért nagy hangsúlyt helyeznek a személyre szabott karrier-tanácsadásra.

Az egyéni igényeknek megfelelően támogatják az önkéntesek továbbtanulási vagy elhelyezkedési elképzeléseit, segítik a tudatos pályaválasztást. A fiatalok saját maguk döntik el, mihez szeretnének kezdeni a megszerzett tudással és tapasztalattal, így a további költségek ettől is függhetnek.

A külföldi jó gyakorlatokat követve az OMSZ olyan komplex ifjúsági programot akart kidolgozni, melyben a hat hónap időtartamú önkéntes munka és ingyenes oktatás révén a fiatalok testközelből megismerhetik a sürgősségi ellátás működését, a kapcsolódó szakmákat és elhelyezkedési lehetőségeket.

– Heves megyében még tizenöt hely van. Minden érdeklődőt arra biztatunk, hogy jelentkezzen a toborzas.mentok.hu oldalon, és csatlakozzon a mentőszolgálat önkéntes csapatához. Kivételes, egyedi kalandot és élményekkel teli hat hónapot kínálunk nekik. A program legelején megismerkednek a szervezeti struktúrával, a működési renddel, és megismerik, hogyan telik egy nap a mentőállomáson, így nagyon rövid idő alatt elsajátítják a szükséges kompetenciákat. Az eddigi tapasztalatok szerint hamar beilleszkednek az állomás mindennapi életébe, a helyi bajtársi közösségbe. Az alapismeretek birtokában aztán megkezdődik az önkéntesek oktatása.

Ez két részből áll: az OKJ-s gyakorló mentőápoló képzés alatt elméleti és gyakorlati órákon vesznek részt a fiatalok, ezzel párhuzamosan pedig egy kilencvenórás, angol nyelvű, szakmaspecifikus nyelvi kurzust is elvégeznek – osztotta meg a részleteket a mentőszolgálat kommunikációs szervezője.

Heves megyében még tizenöt jelentkezőt várnak Archív fotó: Lénárt Márton/Heves Megyei Hírlap

Az Országos Mentőszolgálat az önkéntes program kapcsán a pályaorientáción, karriertámogatáson, a jól képzett önkéntesek csapatán túl nem titkoltan a közvetlen utánpótlás-nevelésre is gondol.

– Mindenképp nagyszerű eredmény, hogy a részt vevő fiatalok százalékában megerősödött, hogy az itt eltöltött fél év után és az egészségügyi területen képzeli el a jövőjét. Bízunk benne, hogy a program a továbbiakban még több érdeklődővel tudja megismertetni a szakterület kínálta karrierlehetőségeket, még többen választják az egészségügyi pályát. A Legyél hős! program után minden harmadik mentéstámogató önkéntes az OMSZ kötelékébe jelentkezik, és elsősorban mentőápolói munkakörben folytatja az életre szóló élményekkel és munkatapasztalattal teli hat hónapos önkéntes tevékenységét – mondta Bodnár Szandra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában