múltidéző

2019.04.01. 20:00

Küldjék szent czélra filléreiket

Vajon miről írtak egykor a megyénkben megjelent újságok? Mi foglalkoztatta leginkább az akkori olvasókat? Ha választ akar ­kapni mai kedves lapforgatónk, akkor kérjük, kövesse figyelemmel hetente megjelenő sorozatunkat, amelyben régi lapok írásait idézzük fel.

Tallózta: Szilvás István

Forrás: shutterstock

 

EGER. POLITIKAI S VEGYES TARTALMU HETILAP. 1869. SZEPTEMBER 9.

Fölhivás és kötelezvény.

1849-ben a kápolnai csatában, hazát és alkotmányt védő s életöket hősiesen föláldozó honfitársaink emlékszobrára, a kegyeletes érzelmüek által hazánk távol vidékeiről és idegen országokból is összegyült pénzösszeg nem elégséges az önfeláldozás nagyságához méltó emlékszobor fölállitására, mert a szobor kiállitása a begyült összeget fölemészti. A talapzatra szükséges költség 1000 ftra rug, mely teljesen hiányzik. Hogy az emlék valahára létrejöhessen, és a jövő nemzedékeknek nagy tettekre buzditó jelvényül szolgáljon: én, mint az egri honvédegylet által megválasztott elnöke azon bizottságnak, melynek föladata a kápolnai szobor fölállitása, kötelezem magamat, szolgálatom utáni fizetésemből (mert más vagyonom nincs) f. hó okt. 1-től 1870. april végeig havonkint 5 o. é. ftot fizetni a szent czélra. További időre magamat bizton nem kötelezhetem, mert 1870. májusban bekövetkező tisztujitás eredményét előre nem tudhatom, ismeretes lévén, hogy ily alkalomnál egyesek kedélyhangulatától és véletlenül függ a választás, és ki az az egyén, kinek multja biztositja a többséget a pártszenvedély jelen korszakában?! De ha Hevesmegye honfiainak keblében a kegyelet szent tüze ugy lángolna, mint az enyémben, és ha mindenki, a ki magát hazafinak vallja, önként s ily mérvben járulna tehetsége szerint e szent czélhoz: ugy nem szorulna e megye egyik honvédegylete a koldulás egyedüli eszközére, mely a nemzet dicső emlékü halottait sirjokban is mélyen sértheti.

A szokott virágos és lelkesitő szónoklatok itt nem segitenek, mert a jelen esetben tettre van szükség; – azon nemzet, melynek fiai többet tesznek, mint beszélnek, szilárdabb alapra fekteti jövőjét.

Fölkérem tehát Hevesmegye jóérzelmü honfiait, kövessék példáját azoknak, kik minden nemes czélra áldozni készek, s küldjék a fönebbi szent czélra filléreiket nyugtatvány mellett az egri honvédegylet elnökéhez, ki kötelességének ismerendi, a hozzá beküldött pénzekről nyilvánosan számolni, – megjegyezvén, hogy ha netalán szükségen felül érkeznének pénzek, a fölösleg az aradi vértanuk emlékének gyüjtőpénztárába fog áttétetni.

A szobor fölállitása és leleplezése f. év október végeig mulhatatlanul meg fog történni. – Egerben, 1869. szept. 4. A kápolnai szobor-fölállitó bizottság elnöke:

Lenkey Károly,

4 8/9 honv. husz. ezredes.

A XVIII. században tizennégy gyógynövény kivonatából készített italt hajdan ilyen flaskában árulták Fotó: Szilvás István/Heves Megyei Hírlap

EGRI HIRADÓ. POLITIKAI ÉS TÁRSADALMI LAP. 1894. JUNIUS 2.

Tarna-szabályozás.

Az „Alsó Tarnavölgyi vizi társulat” m. hó 26-án tartotta Kápolnán választmányi ülését, hol elhatároztatott:

1. hogy a szabályozási műszaki tervek közszemlére tétetnek ki azon czélból, hogy az érdekeltségnek alkalma nyiljék e tervezettel megösmerkedni s azt tanulmány tárgyává tenni.- A kitétel csoportonkint három központi helyen 8-8 napra eszközlendő.

2. Intézkedés tétetett, hogy a műszaki tervek Tarna-Örs község előljáróságánál május 31-től junius hó 6-ig lesznek kitéve. Ezen központhoz tartoznak Jász-Dózsa, Tarna-Örs, Erk és Visznek községek.

3. A tervek Tarna-Méra község előljáróságánál junius hó 7-től 13-ig lesznek közszemlére téve. – E központhoz tartoznak: Zaránk, Nagy-Füged, Zsadány, Tarna-Méra és Tarna-Bod községek. Kaál községben junius hó 14-től 20-ig lesznek a tervek közszemlére kitéve. E központhoz tartozik Kaál és Kompolt községe.

4. A tervezetet készitő m. kir. kulturmérnökség kiküldöttje Kaál községben junius 21-én, Tarna-Méra községben 22-én, és Tarna-Örs községben 23-án fog megjelenni, hol d. e. 10 órától az érdekelteknek a kívánt felvilágositásokat készségesen megadja.

A társulat közgyülése f. év junius hó 27-én reggel 9 órakor lesz Kápolnán a nagyvendéglő helyiségeiben.

HEVESVÁRMEGYEI HIRLAP. POLITIKAI ÉS VEGYESTARTALMU LAP. 1905. ÁPRILIS 18.

„Egri víz”.

A nagyméltóságu m. kir. Belügyminiszter úr 7075/IV. 61905. számu rendeletével az „Egri víz” név alatt széles körben ismert gyógyszer-különlegesség készitésére és forgalomba hozatalára a jövőben csakis és kizárólag az „Irgalmasrend egri gyógyszertárának” adott engedélyt. Mit a gyógyszertár azzal hoz a nagyérdemü közönség szives tudomására, hogy bármely oldalról érkező megrendeléseknek a legnagyobb készséggel, mint eddig is tette, jövőben szintén eleget tesz.

Irgalmasrend gyógyszertára

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában