Kerecsend

2018.10.10. 10:56

Különleges jubileumot ünnepeltek a község könyvtárában

Rendhagyó vetélkedővel emlékeztek a tíz évvel ezelőtti versengésre.

B. K.

A tíz éve rendezett nagy sikerű Ki tud többet Kerecsendről? című helytörténeti versenysorozatra emlékeztek az egykori játékosok és szervezők részvételével a Községi és Iskolai Könyvtárban a napokban. Az Országos Könyvtári Napok rendezvénysorozata keretében a ­helyi értékek megőrzése, a kultúránk, hagyományaink átadása kapott nagy figyelmet. Ezért mini helytörténeti kiállítást és jubileumi vetélkedőt is rendeztek.

Tíz éve májusban a település nevezetességeiről ­hirdette meg a szellemi versengést a kerecsendi önkormányzat és a Kerecsendi Faluvédő Egyesület. A tudásfelmérő esemény ötletadója a Kerecsendi Hagyományok Háza vezetője, Ercsényi Károly volt. A többfordulós vetélkedőre több csapat is jelentkezett a faluból. Az első három kvízkérdéses fordulót követően a népdalok és a népi játékok bemutatására vállalkoztak a tájházban a nyár folyamán a játékosok, a déd- és a nagyszülők segítségét is kérve.

Emlékezők a kerecsendi bibliotékában (Fotó: beküldött)

Az ötödik fordulóra akkor októberben került sor, amikor tájjellegű ételek készítése és tálalása volt a versenyzők feladata. November elején a résztvevők filmet forgattak a településről, melyet november 29-én be is mutathattak, mert a helyi közösségi televízió élő adásban közvetítette a döntőt. Arra akkor nagyon sokan voltak kíváncsiak. A vetélkedősorozat fél évig lázas kutatómunkában, felkészülésben megmozgatott számos csapatot és közvetve a lakosságot is.

A mostani jubileumi össze­jövetelen megállapították a jelenlévők, hogy érdemes volt annak idején elindítani a helytörténeti vetélkedőt, s igazán örülnének, ha lehetne folytatása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában