1848–49-es forradalom és szabadságharc

2019.03.14. 07:00

Megyénkbe még aznap eljutott a pesti forradalom híre

Noha 1848 március 15-ének történései Pestre korlátozódtak, a forradalom kitörésének híre futótűzként terjedt szerte az országban.

Tari Ottó

Számos beszámoló még aznap eljutott Heves vármegyébe is. Szekeresek és vásározók a késő esti órákban Hatvanba érkezve tájékoztatták a lakosságot az eseményekről. Másnap Pásztón, valamint Gyöngyösön és környékén, 17-én este, illetve 18-án a reggeli órákban Egerben is értesültek a történtekről. „Hozzánk 17-én jutott el a pesti forradalom híre, s magas lelkesedésre buzdított minden kebelt” – olvashatták „Egy a népből” aláírással az első egri beszámolót. Ettől kezdve a hazai sajtó többsége folyamatosan tájékoztatta a lakosságot az eseményekről.

„Miként a szent ige - terjedt a hír”

„17-én jutott el hozzánk a pesti forradalom híre, s magas lelkesedésre buzdított minden kebelt” – olvashatták „Egy a népből” aláírással az első egri beszámolót – tájékoztatót a Pesti Divatlap április 1-ji számából. E hírközléstől kezdve a hazai időszaki sajtó többsége folyamatosan tájékoztatta Heves vármegye lakosságát az itteni eseményekről az országos tudósítások között.

Jelenet a hagyományőrzők által bemutatott hatvani csatából Fotó: Albert Péter/Heves Megyei Hírlap

„A gyors és hiteles tájékoztatásnak köszönhetően jelentősen nőtt a hírlapok szerepe. Egy 1858-ban kelt összesítés szerint 1848-ig a lapok Heves megyei előfizetőinek száma 100 körüli lehetett, 1848. március 15-e után egyre gyarapodott, és a 200-at is túllépte. A lapok népszerűségére vall az egyes példányszámok újrarendelése a lapkiadóktól, szerkesztőségektől, továbbá egy-egy lapszám kézről kézre adása, sőt kéziratos másolataik terjesztése. Az utóbbi a Mátra járás több községében is előfordult a Pesti Hírlap, Marczius Tizenötödike, Köztársasági Lapok, Munkások Újsága, Közlöny és Kossuth Hírlapja példányaival.”

A fentebb idézett sorok Az Egri Múzeum Évkönyve – Annales Musei Agriensis 1998-as kiadásából valók, amely korabeli dokumentumokat szemlézett. Mint látható, a lapok előfizetőinek ma már megmosolyogtató alacsony száma ellenére is a lakosság – főként az elbeszéléseknek köszönhetően – hamar értesült a történtekről. A vidéket is lázba hozta a forradalom híre, de tevőlegesen inkább a szabadságharc későbbi eseményei kapcsolódnak szűkebb hazánkhoz. Mindenekelőtt az 1849 áprilisi „Hatvani csata” diadala, amely a Tavaszi Hadjárat honvédseregének első diadalmas ütközete volt.

A második „Hatvani csata”

A legújabb ismeretek szerint hosszú ideig hiányosan tartottuk számon a nevezetes hadicselekmény mozzanatait. Nagy Nándor történész egy 2010-ben megtartott konferencián beszámolt kutatásairól. Mint fogalmazott, április 2-án a területen időlegesen valóban tartózkodtak magyar katonák, haláleset azonban minden bizonnyal nem történt. A plébánia halotti anyakönyvének aznapi bejegyzése megemlít egy 12 áldozat nyughelyéül szolgáló közös sírhalmot, amely mellett nincs jelölve, hogy a város köztemetőjében történt-e az elhantolás, vagy sem. Néhány évtizeddel később a hatvani helytörténet ezzel az adattal kötötte össze a sírhely létét, azonban elképzelhető, hogy tévesen.

Jelenet a kápolnai csatából Fotó: Gál Gábor/Heves Megyei Hírlap

A szakirodalom ugyanis megemlít egy másik, április 5-én lezajlott összecsapást is a város Zagyván túli határában. Aszód felől, az országút mentén négy század dzsidás és könnyűlovas császári katona közelítette meg Hatvant kémtevékenység céljából. Hatvanból szintén négy század magyar huszár kelt át a Zagyván, és vette fel a harcot a dzsidásokkal, akiket átmenetileg sikerült visszaszorítaniuk. Ekkor azonban a könnyűlovasság oldalba támadta a magyar huszárokat, majd a dzsidások visszafordultak, így a huszárok váratlan csapdába kerültek, s a Zagyva felé próbáltak menekülni. Hatvanból közben megérkezett a magyar felmentő sereg, amelynek láttán a császári csapatok visszavonultak. Az összecsapás súlyos véráldozattal járt, hiszen a harcmezőn 58 magyar huszár esett el; ez az adat többszöröse volt az április 2-i hatvani csatában elszenvedett veszteségeknek.

A kápolnai „döntetlen”

A kápolnai csatában 1849. február 26-27-én a magyar honvédsereg nem szenvedett vereséget, bár a csatatér a császáriak kezén maradt, akik nem aknázták ki a helyzetet, és visszavonultak Budára. Az ütközet mérlege valójában az „eldöntetlen” felé hajlott, hiszen egyik fél sem érte el stratégiai célját. A későbbi tavaszi hadjárat hadi eseményei igazolták, hogy a magyar hadtestek megőrizték ütőképességüket, harckészségüket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában