eger

2017.10.23. 15:50

Méltó megemlékezés: a nemzeti szabadságot ünnepelték Egerben

Méltó módon ünnepeltük megyeszerte az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanegyedik évfordulóját

S. S.

A Gárdonyi Géza Színház adott otthont az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc hatvanegyedik évfordulója tiszteletére rendezett ünnepségnek a megyeszékhelyen.

Köszöntőjében Habis László, Eger polgármestere felidézte annak a közel egy esztendőn át tartó megemlékezés sorozatnak az elemeit amelyekkel a hatvanadik évfordulót méltó módon ünnepelte a város. Nyitrai Zsolt miniszterelnöki megbízott, a térség országgyűlési képviselője beszédében úgy fogalmazott, hogy október 23. nemzeti szabadságunk ünnepnapja.

– A mai szabadságunk az 1956-os forradalomból sarjad. Hatvanegy éve megmutattuk: nem kérünk abból, hogy külföldi hatalmak mondják meg, miként éljünk saját hazánkban – fogalmazott a szónok, aki egy bejelentést is tett arról, hogy Lenkey János szülőházában megnyílik majd a Szabadság Háza. A honatya arról is beszélt, hogy egy ’56-os emlékpont kialakítását is kezdeményezi az Eszterházy Károly Egyetemen.

A megemlékezést a teátrum színművészeinek a műsora, majd az 1956-os emlékműnél tartott koszorúzás követte.

Kitüntetettek

Az egri ünnepségen adták át a Pro Agria szakmai díjat Gyulavári Zoltán vízilabda edzőnek, az Eger Kiváló Sportolója címet Széles Bálint atlétának. A Kiváló Egri Diák cím kitüntetettje Illés Gergely, a Szilágyi gimnázium tanulója lett. Jó tanuló, jó sportoló elismerésben részesült Juhász Franciska úszó a Hunyadiból és Majoros Rózsa Evelin sakkozó az EKE gyakorlóiskolából.

 

Borítókép: Huszár Márk

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában