beruházás

2019.04.04. 14:00

Nyáron elkezdődhet a milliárdos belvárosi fejlesztés Füzesabonyban

Lakossági fórumon mutatták be az elmúlt héten az egymilliárd 150 millió forintból megvalósuló Zöld város – belvárosi területek rehabilitációja elnevezésű projektet. A Közösségi Házban tartott eseményen a város főépítésze, Csák Dániel építészmérnök ismertette a három ütemben megvalósítandó fejlesztés terveit.

Sike Sándor

Látványterveken mutatta be a főépítész a zöld város projekt egyes elemeit. Beküldött fotó

A lakossági fórumra nagy szükség volt olyan szempontból is, hogy a két éve húzódó program körül kialakult bizonytalanságot, félreértéseket és mendemondákat eloszlassa a város vezetése. Erre nemcsak következtetni lehetett a polgármester résztvevőket köszöntő rövid beszédéből, hanem Nagy Csaba maga is megfogalmazta, hogy a zöld városról szóló tévhiteket szeretné eloszlatni.

Azért csúsznak, mert a bürokrácia senkit se kímél

– A zöld városról már sokat beszéltünk – jelentette ki a városvezető. – Szépen haladunk előre, de rögös volt az út, mire eljutottunk a közbeszerzésig. Megvalósul, nincs más lehetőség. Nem költöttük el a pénzt másra, megyünk előre, noha a bürokrácia nemcsak a magánembereket, hanem az önkormányzatokat is sújtja, hatványozottan. De a kollégáimmal azon dolgozunk, hogy a nyáron megkezdjük a beruházást.

Látványterveken mutatta be a főépítész a zöld város projekt egyes elemeit. Beküldött fotó

Azt, hogy miről is van szó Csák Dániel főépítésztől tudta meg a hallgatóság. Az építészmérnök szerint két éve dolgoznak ezen a projekten. Akkor ő még az egyik tervezőként vett részt a munkában, a fórumon pedig mint a tervezői csapatképviselője adott tájékoztatást.

– A tervdokumentáció az első koncepciótól időközben engedélyes tervekké, majd kiviteli tervdokumentációvá vált. Az építési engedélyek a kezünkben. Megvan a műszaki ellenőr, s már a közbeszerzési munkálatok és a kivitelezési szerződés van hátra. Idén tavasszal ez a projekt elindul – tette hozzá a főépítész.

Sokat zöldül a belváros, több lesz a parkoló

Csák Dániel prezentációjából kiderült, hogy a tervekben a belvárosra fókuszáltak. A főbb helyszínek egyike a piac. Itt a parkolóhelyekben elsősorban mennyiségi növekedést és minőségi változásokat értek el. Egy új buszváró épület is létesül. Közvetlen környezetében pedig új parkot, majd továbbhaladva, a vasútállomás előtti téren, egy másikat is kialakítanak. A Rákóczi úton is további parkok, zöld felületek létesülnek.

– Nagyon sokat zöldül a belváros – folytatta a szakember. – Ismert, hogy parkolóhiánnyal küzd a belváros, ezt is felszámoljuk. A Baross úton és a Rákóczi út teljes szakaszán új lesz a járda, épülnek parkolófelületek, illetve a kultúrház mellett egy új közösségi tér, térburkolattal, növényzettel, padokkal, valamint napvédő tetővel. Buszvárót is épít a kivitelező, ahol a jegyet megvehetik, leülhetnek és kulturált körülmények között eltölthetik az idejüket az utazók. Természetesen a buszváró mellett is lesz új park.

Árnyékos, élhető, új típusú városrész épül

A szakember szavaiból kiderült, hogy megújul a piac, napvédő tetőt is kap. A filmszínház előtt közösségi teret alakítanak ki. Tájépítészetben, közvilágításban összefüggő belvárosi rendszert alkot az egész. A közvilágítás is megújul, a közműveket is kiváltják, ahol erre mód van. Árnyékos, élhető, új típusú belváros, közösségi térrendszer van készülőben.

Akár a parkban is tölthetnek telefont

A projekt az innovációt is elhozza a városba a főépítész szerint, ami a napelemes elemeket tartalmazó térburkolatban nyilvánul meg elsősorban. – A Platio névre hallgató céggel, ami egyébként bejárta a világot, sikerült úgy összehangolni a munkát, hogy a tájépítészeti tervezésbe bevonhattuk az ő terméküket is. Így – ha nem is nagy, de – egy 10 és egy 15 négyzetméteres felületet integrálni tudtuk a térburkolatba. Két rendszer létezik: a közműfüggetlen és a hálózatra csatlakoztatható. Itt mindkettőt megvalósítjuk. Létesül egy új elektromos töltő, s a ­köztéri padokban USB-töltési lehetőség lesz telefonoknak. A cégnek egy lakossági felhasználású terméke is elkészült 2018 végén. Főépítészként javaslom is a felhasználását épülő társasházak, lakások, családi házak esetében – fejtette ki a szakember.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában