interjú

2019.02.20. 14:00

Sok a pénzelvonás és sok a feladat is Füzesabonyban

Az idei esztendő költségvetését vitatta meg a város önkormányzata az elmúlt héten csütörtökön megtartott ülésén. A helység polgármesterét, Nagy Csabát abból az alkalomból kérdeztük, hogy a képviselő-testület elfogadta az ez évi büdzsét. A városvezető szerint stabil gazdálkodásra van kilátás.

Sike Sándor

Nagy Csaba: Az idei költségvetési előirányzatunk csaknem 3 milliárd forint Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

– Csütörtöki testületi ülésén a város önkormányzata elsőként a idei költségvetésről hozott határozatot. Milyennek látja a kilátásokat a polgármester?

– Az előző évhez hasonló költségvetést fogadtunk el. Örömtelinek tartom, hogy a város adóerő-képessége növekszik, a vállalkozók egyre jobb teljesítményt mutatnak fel. Származik sajnos ebből némi hátrányunk is. Sávot léptünk, így 80 millió forint normatíva-visszavonással kellett számolnunk, miközben az adóerő-növekedés ettől kevesebb, így bevételünk növekedése kisebb, mint a visszavonás összege. Összességében sok az elvonás és sok feladat is, de tartható költségvetést nyújtottunk be és fogadott el a grémium.

– A kötelező normatíva arra a célra fordítható, amire kapják. A büdzsé szabadon mozgatható részét mire kívánják költeni?

– Sajnos a város útjai, járdái évtizedek óta elhanyagoltak. Ezek felújítására 19 millió forintot különítettünk el a költségvetésben, illetve a múlt esztendőről hatmillió forint maradványt is erre a célra fordítunk. A rekonstrukciós munkák már márciusban el is kezdődnek. De kellenek pénzek a köztemető, valamint a közvilágítás rendbetételére is. Ezeket is saját erőből kell megoldanunk.

– Melyek az egyhangúan elfogadott költségvetés főbb összegei?

– Az idei költségvetési előirányzatunk 37 millió forint híján hárommilliárd forint. A közintézményekben 177-en dolgoznak. A jóváhagyott büdzsé 358 millió forint helyi adóbevétellel számol. A hárommilliárd forint természetesen magába foglalja az elnyert pályázataink összegét is. Stabilnak tartom a gazdálkodást, és azt külön is megemlítem, hogy idén is kétmillió forintot fordítunk a helyi civil szervezetek támogatására.

Nagy Csaba: Az idei költségvetési előirányzatunk csaknem 3 milliárd forint Fotó: Berán Dániel/Heves Megyei Hírlap

Sokszor foglalkozott már a Heol is azzal, hogy a hiányszakmákban foglalkoztatott fiatalokat szociális bérlakásokkal is segíti a város. Az ennek részeként futó ösztöndíjprogramról azonban kevesebb szó esett. Hol tartanak most ezzel a projekttel?

– Pedig ez az ösztöndíj is nagyon fontos eszköze a hiányszakmákban foglalkoztatott emberek helyben tartásának, a letelepedésük segítésének. Erre az egy éven át folyósított havi nettó 52 ezer forintos juttatásra is a harmincöt évnél fiatalabbak pályázhatnak. Legutóbb tizenhármuk ösztöndíjáról döntöttünk, de ezenkívül is rendelkezésünkre áll még pénz a keretből. Várjuk tehát azon vállalkozások jelentkezését, amelyek a hiányszakmák valamelyikében szándékoznak állást betölteni a feltételeknek megfelelő fiatalokkal.

– Friss hírként olvastuk, hogy megkezdték a sportpálya felújítását. Mi indokolta a beruházást?

– Döntően az, hogy nagyon is szükség van rá. A régi pálya olyan minősíthetetlen állapotban volt, hogy az már szinte veszélyes. Jelenleg már öt utánpótláscsapatunk szerepel a bajnokságban. A fiataljaink számára biztosítani kellett a megfelelő, de legfőképpen a nem balesetveszélyes környezetet.

Élőfüves sportpálya épül

A napokban munkagépek vették birtokba a város északi részén található sportpályát. A focipálya feltúrásának az előzménye, hogy a Füzesabonyi Sport Club sikerrel pályázott a Magyar Labdarúgó-szövetség (MLSZ) országos pályaépítési programjára. A 111×72 méteres élő füves pálya kialakítása tehát elindult. A kivitelező céget az MLSZ választotta ki. Most végzik a pályatükör kialakítását, és ezzel együtt is hatvan nap alatt kell befejezni a munkát. A 63 millió forint összköltségű projekt 70 százaléka az MLSZ-től kapott TAO-támogatás, 30 százalékot pedig az önkormányzat biztosít. A Nagy Csaba polgármestertől kapott tájékoztatás szerint megkezdték már a pálya lágycsövezését, ami valójában az öntözőrendszer része. A városvezető megemlítette azt is, hogy az új pálya némiképp eltolódik a Bem út felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában