zarándoklat

2019.08.07. 07:00

Spirituális sétára indulnak az apákért Heves megyében

Hiába él valaki jó anyagi vagy családi körülmények között, hiányozhat valami az életéből. Nem csak a hívők indulnak útnak. Az útkeresők között számos olyan boldogságra vágyó ember van, aki az elmélyülést, a testi-lelki feltöltődést segítő zarándoklatban talált kapaszkodót életének nehéz időszakában.

Juhász Marianna

A közös zarándoklatok nagy erőt adnak Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Az egyik legkedveltebb és legtöbbeket megmozgató szervezett zarándoklat hazánkban az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap, melyet idén augusztus 24-én rendeznek meg. A túra Közép-Európa legnagyobb, szent helyeket összekötő útvonalán, a Mária-úton halad végig, érintve több Heves megyei települést is.

Galgócziné Szabó Zsófia, a Mária Út Egyesület munkatársa portálunknak elmondta: a zarándoklat több mint utazás, túra vagy kirándulás. A zarándokút lépései főleg belső lépések.

– A zarándoklat nemcsak eszköz, hanem a megoldás lehet annak, akit valami miatt hiányérzet gyötör, űrt érez a lelkében, életében. Hatalmas lépést tesz előre, aki szívét, lelkét, elméjét kinyitva elszánja magát az útra, és vállalva a fizikai fáradtságot is úgy határoz, hogy más mederbe tereli az életét. Az úton ugyanis rátalálhat egy olyan társra vagy lelki vezetőre, aki az új kapcsolat révén segítheti őt a problémája megoldásában – tette hozzá Galgócziné Szabó Zsófia. Társaival Abasáron tartottak tájékoztatót az augusztus végi program részleteiről.

Az egyesület azért választotta a mátraaljai települést a bemutatkozáshoz, mert Abasáron évek óta nagy gondot fordítanak a szakrális hagyományok őrzésére, és hagyománya van a vallási turizmusnak, amit az önkormányzat is segít.

Tavaly tizenkétezren vettek részt az édesanyákért felajánlott, spirituális tartalommal megtöltött túrán. Idén, a Nagyboldogasszony ünnepe utáni zarándokutat az édesapákért teszik meg. A tematika kiválasztásában a szervezőket megerősítette Ferenc pápa több üzenetei is, melyekben a katolikus egyházfő kiemelte az édesapák szerepét.

– Napjainkban egyre több házasság bomlik fel, és a válás hatalmas probléma egy család életében. A tapasztalatok szerint a szülők közül az édesapák tudnak nehezebben integrálódni a családba, pedig az ő szerepük is nagyon fontos – hangsúlyozta az egyesület munkatársa. – A zarándoknapon mi is szeretnénk felhívni a figyelmet az édesapákra. Lehetséges, hogy éppen így kínálunk valakinek megoldási lehetőséget arra, hogy ha szükséges, akkor rendezze a kapcsolatát az édesapjával.

A közös zarándoklatok nagy erőt adnak Fotó: Czímer Tamás/Heves Megyei Hírlap

Veres József, az abasári Assisi Szent Ferenc Karitász Csoport vezetője önkéntesként évek óta segíti a Mária Út Egyesület munkáját. Mint elmondta, a település 2010-ben csatlakozott a zarándok főútvonalhoz, a Szent Anna-kápolna pedig csomópontja a nyugat-keleti irányú szakasznak. A gyakorló zarándok szerint az 1Úton Nemzetközi Zarándoknap jó alkalom arra, hogy próbára tegyük magunkat.

A 20–25 kilométeres távok nem megterhelők, ám jók arra, hogy bárki ­megtapasztalja, milyen közösségben zarándokolni, megélni a csendszakaszt, a közös imákat, vagy egyedül elmélyülve sétálni. A kezdő zarándokoknak azt javasolják, először egy szervezett programhoz csatlakozzanak, hiszen a szervezők sok terhet – az étkezésen át a szállásig – levesznek a vállukról.

Az útkeresők többsége középkorú nő

A tapasztalatok szerint főként a 30 és 60 év közötti nők vesznek részt a szent helyekre hirdetett utazásokon. A szervezett zarándokutak ugyanakkor minden korosztálynak lehetőséget kínálnak arra, hogy a sport- és szabadidős tevékenységeket spirituális tartalommal is megtöltsék. A kétszáz önkéntessel működő Mária Út Egyesület a kisgyermekes családoknak rövidebb távú, az időseknek buszos zarándoklatot is szervez. A utak futva, kerékpárral, lóháton vagy akár vízen, evezéssel is teljesíthetők.

Az augusztus 24-ei 1Úton Nemzetközi Zarándoknap Heves megyében a Mária-út több szakaszát is érinti, ezek: Tarnaszentmária–Eger, Nagyréde–Lőrinci, Mátraszentimre–Mátraverebély–Szentkút, Mátraszentimre-Abasár, Nagyréde–Abasár, Tarnaszentmária–Abasár és a Gyöngyöshalász–Abasár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában