1920

2019.06.04. 18:25

Számos Heves megyei településen megemlékeztek Trianonról

Kilencvenkilenc évvel ezelőtt, 1920-ban kötötték Versailles-ban az első világháborút lezáró szerződést.

M. H.

Az Országgyűlés 2010-ben a nemzeti összetartozás napjává nyilvánította a trianoni békediktátum aláírásának napját, június 4-ét. A nemzeti emléknap tiszteletére megyénk számos településén tartottak megemlékezést.

Gyöngyösön a Hanisz Imre téren álló Országzászló előtt Hajagos József, a Gyöngyösi Berze Nagy János Gimnázium pedagógusa mondott beszédet és elevenítette fel a történelmi eseményeket, majd Balog Gyula kanonok úr megáldotta a Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete felajánlásában készített nemzeti zászlót. A megemlékezésen „Mert nem lehet feledni…” címmel a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Károly Róbert Középiskola diákjainak műsorát láthattak az emlékezők. Erdőtelken az új trianoni emlékműnél hajtottak fejet a résztvevők, míg Tarnamérán az I. világháborús alkotásnál koszorúztak.

Hatvanban sem feledkeztek meg a jeles napról, a Trianon téren gyűltek össze a város lakói. Recsken a Jámbor Vilmos Általános Iskola diákjai adtak emlékműsort.

Egerben az Országzászlónál is volt egy megemlékezés, Ostoroson a temető előtti Trianoni Emlékműnél, Andornaktályán pedig a József Attila közben zajlottak az ünnepi rendezvények. Bodonyban a Faluszépítők Egyesülete június 2-án szervezett megemlékezést a Hősök emlékművénél. Egerszalókon szerdán emlékeznek meg az ország és generációk sorsát megváltoztató trianoni békediktátumról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában