eger

2017.11.22. 19:04

Szükségszerű volt már az egri városfal felújítása

Megújul a történelmi belvárost egykor körülvevő városfal viszonylag épen maradt szakasza a Csíky Sándor és Bródy Sándor utca közötti részen, az egri vár rekonstrukciójához illeszkedve.

Berecz Renáta

Az erődítmény állagmegóvó felújítása a Modern Városok Program Egerről szóló kormányhatározatának kiemelt területe, melyben kezdetben még nem szerepelt a városfalat érintő beruházás, később azonban két újabb elemmel is kibővítették.

A beruházásról szóló keddi sajtótájékoztatón Habis László polgármester kiemelte, szükségszerű volt már a műemlék helyreállítása, s ezen kívül még a Zárkándy-bástyát is felújítják majd. Az egri városvezető arról is tájékoztatott, a városfal rekonstrukciójának költsége megközelítőleg ötvenöt millió forintot tesz ki. Kiemelte, a tervezési és kivitelezési munkákat is egri cégek végzi el. Az eseményen jelen volt mások mellett a Gárdonyi Géza Ciszterci Gimnázium Szakközépiskola és Kollégium igazgatója, Varga B. János is, hiszen a fal az iskola telkének nyugati felén húzódik, a felújítás az intézményt is pozitívan érinti.

A már elkezdett munkáknak nagyjából a felénél tart a kivitelező Geoteam Kft., melynek képviselője adott bővebb tájékoztatást a már elvégzett és a még előttük álló feladatokról. Czene János elmondta, a száznegyven méter hosszú fal állapota a fagyások következtében jelentősen romlott az idők folyamán. Jelenleg a fal kapujától északra lévő részen bontják le a koronákat, kivésik a kövek közötti fugákat, s fagyálló, a bogácsi kőbányából hozott tufával helyettesítik a korábbi riolittufákat. A déli szakasz felújítását már elvégezték, az ideiglenes kapu jelenlegi szélességét pedig másfél méterre fogják szűkíteni faajtóval. Megközelítőleg kétszázötven köbméter törmelék bontását és visszaépítését végzik, hétszáz négyzetméter felületen. A munkálatokat várhatóan december végén fejezik be.

Berecz Renáta

Címkék#egér

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában