vízgazdálkodás

2020.05.07. 14:23

Több mint egymillió eurós kísérleti program indul Heves megyei érintettséggel

A vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelésére, az árvizek, a heves esőzések és az aszály kockázatának megelőzésére, a készletek védelmére összpontosítanak két évig.

Sz. M. L.

Forrás: MTI

- Az európai uniós Közép-Európa Program kétéves és több mint egymillió eurós költségvetésű kísérleti programot indított új ötletek és stratégiák kidolgozására. Az új TEACHER-CE kezdeményezés a Közös erőfeszítések Közép-Európában a vízgazdálkodás éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodásának növelésére nevet kapta. A Ljubljanai Egyetem biztosítja a koordinációt – tájékoztatta portálunkat Laczi Zoltán, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság sajtóreferense.

A következő két évben a partnerek nyolc országból – így hazánkból is – a projekt közös eszközkészletének kifejlesztésére összpontosítanak különféle szakmai területek képviseletében: a vízzel kapcsolatos kérdések klímatudatos kezelésére, az árvizek, a heves esőzések és az aszály kockázatának megelőzésére, a készletek védelmére a fenntartható földhasználat révén.

Az intézkedéseket kilenc kísérleti mintaterületen közvetlenül vizsgálják a résztvevők. Mindez az érintett szereplők bevonásával, a vízszolgáltatók, önkormányzatok, minisztériumok, vállalkozások, a környezetvédelem, a nemzeti parkok visszajelzéseivel valósul meg a legjobb megoldások érdekében.

A projekt végén készül egy közös stratégia, amelyet a döntéshozók és a felek hatékonyan használhatnak. Az éghajlatváltozás bizonytalanságai miatt a végső cél a kidolgozott eredmények teljes körű alkalmazása például a vízkezelés és a regionális vagy helyi területrendezés területén is.

Ajánlókép: illusztráció / Fotó:MTI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában