természetjárás

2020.01.22. 17:30

Varázslatos kápolnát rejt a bükki erdő (fotók)

Legújabb természetjáró sorozatunkban ezúttal a Bükk területén található Gilitka-kápolnáról készítettünk olvasóinknak egy kedvcsinálót.

Heol

A Gilitka-kápolna vagy Szent Anna kápolna egy műemléki védelem alá tartozó római katolikus kápolna, mely a Gilitka-patak völgyében található, a Bükki Nemzeti Park területén, a Bélapátfalva és Szarvaskő közötti Országos Kéktúra útvonala mentén. A kegyhely, amely 1750 óta búcsújáró hely, és az Egri Főegyházmegyéhez tartozik.

 

A kápolna a második világháborúig helyi búcsújáró hely volt. Főként Bélapátfalva, Szarvaskő, Mikófalva, Balaton, Felnémet és Bükkszentmárton lakossága zarándokolt a Szent Anna napján szervezett körmenettel az erdei kápolnához.

A varázslatos erdei kápolna Szarvaskő központjából, majd a vár előtti Kéktúrát jelző ösvényre rátérve egy kellemes, másfél órás kirándulással könnyen elérhető. A hangulatos útvonal egyik fénypontja az Akasztó-hegy, melyről csodálatos kilátás nyílik a környező dombokra és Szarvaskőre.

A kápolnát 2007. július 29-én, a Szent Anna búcsú alkalmából újra felszentelték, melynek szomszédságában számos nyársalót és pihenőt alakítottak ki az odalátogatóknak.

Forrás: Wikipédia

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában