Kultúra

2008.09.12. 10:57

Szlovákiába utazik a Gyöngyszem zenekar

Szlovákiába készül a gyöngyösi Értelmifogyatékosok Napközi Otthonának (ÉNO) zenekara, a Gyöngyszem, amely a szeptember végén Eperjesen megrendezendő fesztiválra kapott meghívást.

J. M.

Az együttesnek ez lesz az első külföldi fellépése. Beneiné Maka Piroska, a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ (KHSZK) igazgatója elmondta: a sérült fiatalok már 2003-ban elkezdtek ismerkedi a zenei alapokkal, ám az együttes három éve, Nádudvari Péter közreműködésével alakulhatott meg. A zenekar vezetője önkéntesként segíti az ÉNO amatőr zenészeit, akik támogatást kapnak a Magyar Speciális Művészeti Műhely Egyesület szaktanácsadóitól is.

 – A zene egy nagyon fontos kifejező eszköz az értelmileg akadályozott embereknek, akik sokszor nehezen öntik szavakba gondolataikat – hangsúlyozta a KHSZK igazgatója.
A Gyöngyszem zenekar már több sikeres hazai fellépésen van túl, teljesítményét szakemberek és a zenésztársak is sokszor dicsérték már.
– Tatabányán, az értelmi fogyatékkal élőknek rendezett kulturális fesztiválon is felfigyeltek a gyöngyösi együttes tehetségére. Így a szűkkörű bemutatkozás után a szabadtéri színpadon is zenélhetett az együttes, amire ekkor figyelt fel egy szlovákiai művészeti csoport vezetője. Az ő közreműködésének köszönhetően utazhatnak szeptember 22-24. között a szomszédos Eperjesre a fiatalok, hogy előadják nagy sikerű Polka című darabjukat – tette hozzá az igazgató.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!