Kultúra

2009.03.20. 22:48

Épek és fogyatékkal élők közös színpadon

Péntek este különleges előadást mutattak be a gyöngyösi Mátra Művelődési Központ nagyszínpadán. A Valahol Európában című musicalt láthatta a közönség - egyszerre egészséges és fogyatékkal élő színészek előadásában.

Faragó Zoltán

A darabot, melyet 25 szereplő játéka színesít, a Komédiás Integrált Színház társulata adta elő, és 2004-ben mutatták be először. Hollósi Péter, a színház igazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy a színpadon eltűnik a különbség a sérült és az ép színészek között.
- Nem kell sajátosságokat keresni. Ha valaki beül, és megnézi, teljes művészi élményben lesz része - vélte az igazgató.

A városba a Kistérségi Humán Szolgáltató Központ munkatársai hozták el a darabot. Beneiné Maka Piroska igazgatónő elmondta: idén ünnepli húszéves fennállását az intézmény, így ez a jubileumi évük, mely egyben a 675 éves Gyöngyös-programsorozatnak is része. Kezdeményezésükre, az önkormányzat egyetértésével 2009 így az Elfogadás Éve lett. Kifejtette: a központ elődje tulajdonképp már akkor létezett, mikor még szociális törvénye sem volt az országnak, s mára harminckét fogyatékkal élőt gondoznak.

- Úgy gondoltuk, hogy mivel már van a városban több fogyatékkal élőket segítő intézmény is, hosszú évek előkészítő munkája után megérett a helyi közönség erre az előadásra is - világította meg az igazgatónő.
Az érdeklődésre nem volt panasz, hiszen megtelt a nagyterem. S aki jegyet váltott a rendhagyó színdarabra, egyben az értelmi fogyatékosok alkotótevékenységét is támogatta.

[caption id="" align="aligncenter" width="600"] A színpadon eltűnik a különbség a sérült és az ép színészek között. Fotó: Faragó Zoltán.
[/caption]

A KOMISZ (Komédiás Magyar Integrált Színház) 2004 nyarán a Fővárosi Önkormányzat Győr-Sopron megyei, zsirai Értelmi Fogyatékosok Otthonának színjátszást kedvelő lakóiból, valamint a soproni Líceum Színtársulat tagjaiból alakult. Eredetileg külső szakmai segítőként kérték fel Bartokos Tamást, a Líceum Társulat vezetőjét, hogy rendezze darabjaikat. 2004 tavaszán született meg az ötlet, hogy az integráció jegyében közös produkciót hozzanak létre. Így született meg az első két felvonásos musical: A Valahol Európában. Szakítva a hagyományokkal, összefogott ép és sérült ember a színpadon, a kulisszák mögött és azon kívül is.

Művelődési Központ nagyszínpadán. A Valahol Európában című musicalt

láthatta a közönség - egyszerre egészséges és fogyatékkal élő

színészek előadásában. Faragó Zoltán A KOMISZ (Komédiás Magyar Integrált Színház) 2004 nyarán a Fővárosi Önkormányzat Győr-Sopron megyei, zsirai Értelmi Fogyatékosok Otthonának színjátszást kedvelő lakóiból, valamint a soproni Líceum Színtársulat tagjaiból alakult. Eredetileg külső szakmai segítőként kérték fel Bartokos Tamást, a Líceum Társulat vezetőjét, hogy rendezze darabjaikat. 2004 tavaszán született meg az ötlet, hogy az integráció jegyében közös produkciót hozzanak létre. Így született meg az első két felvonásos musical: A Valahol Európában. Szakítva a hagyományokkal, összefogott ép és sérült ember a színpadon, a kulisszák mögött és azon kívül is. A színpadon eltűnik a különbség a sérült és az ép színészek között. Fotó: Faragó Zoltán. -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!