Kultúra

2009.03.24. 14:37

Tulipánnét már ismeri…!?

Már megint megindult a fantázia. Ha már Dobó Katica szocialista brigádról van szó, miért is ne léphetnének elő a szereplők az Egri csillagok lapjairól a galvanizáló üzembe és onnan a konyhába...?

Egres Béla

A Hírlap-színház immár negyedik előadását láthatta a Gárdonyi Géza Színház stúdiószínpadát zsúfolásig megtöltő közönség hétfőn este. Eddig három alkalommal állt közönség elé a színház és a Heves Megyei Hírlap új kezdeményezésével, hogy újsághíreket elevenítsenek meg. Első alkalommal egy gyöngyöspatai kocsma és a környéken lakók viszályáról szólt a történet, majd az „Eltitkolt lovak birodalmába”, a gyöngyösi Durándában zajló szanálási programba csöppentünk. Sok humoros helyzetet teremtett a füzesabonyi „Uszodaépítők háborúja” is.

A most bemutatott, rögtönzött darabot ez alkalommal is a közelmúltban Kossuth-díjjal kitüntetett Máté Gábor állította színpadra a Heves Megyei Hírlapban aznap megjelent cikk nyomán, melyet Négyessy Zita írt, egy, a gyermekvárosban felnőtt kislányról, akit a hajdani Berva galvanizáló üzemének Dobó Katica szocialista brigádja karolt fel, amelynek még élő tagjaival ma is tartja a kapcsolatot. A színielőadás természetesen nem róla, hanem a hetvenes évekről szólt.

A Gárdonyi Géza Színház előző évadjában sikerrel játszotta épp Máté Gábor rendezésében A konyha című Arnold Wesker-színművet, melynek szerepeit – mit ad Isten – jórészt azok a színészek játszották, akik a Hírlap-színház alkalmi társulatát is alkotják. Így történhetett, hogy a londoni szakácsok, konyhalányok, pincérnők ezen az estén egyszer csak a Berva galvanizáló üzemébe csöppentek, ráadásul behelyettesítve Gárdonyi Géza örökbecsű művében megénekelt egri hősök neveivel, sőt tulajdonságaival is.

Első hallásra bizton állítható lenne, hogy ebből a katyvaszból semmi használható, fogyasztható, netán élvezhető nem sül ki, de ez a csapat, mely immár negyedik alkalommal bizonyította, hogy átgondolt dramaturgiával, kiváló színészi kvalitásokkal, fantáziával és elvonatkoztató képességgel egyetlen nap leforgása alatt is lehet remeket alkotni.

Ebbe a társaságba tért most vissza ínszalagszakadása miatti kényszerpihenője után Görög László, aki Mekcsey elvtárs, a brigádvezető és a Galván SC focicsapat edzője szerepében a legendás Egészséges erotika című filmből is átemelte a mozgalomba és vezető beosztásba csöppent szakik beszédstílusát, mely a mozi bemutatása óta szimbolikussá nemesedett. Mint az előadásban is elmondta: Jó itt lenni, nagyon jó! És valóban öröm volt ismét színpadon látni őt.

Fráter Gyuri és Hegedűs Pista – aki majd később áruló lesz – Vajda Milán illetve Mészáros Máté megformálásában éppúgy voltak egyszerre a brigád tagjai és kicsit kívülállók, mint hajdan a konyha cukrászaiként. Persze megjelenik Vas Ferencné Angéla is – aki, mint tudjuk – egy nagy vaslapát parázzsal futott fel a falra, s aláfordította a törökre. Őt, mint új belépőt Mészáros Sára formázta meg a galván üzemben.

A Fekete Györgyi által alakított Tulipánnét – aki a várban annakidején egy alsószoknyában hajtotta ki disznaját –, pedig az előadás szlogenjévé vált mondás szerint Szőr Máté – Ötvös András –, a hajdan volt maklári molnár, most az új munkaerő és a Galván SC felfedezettje már természetesen ismer. Paksy Jóbot, a legszálasabb tisztet a király seregéből Bányai Miklós alakította, míg Izabella királyné – itt Király B. Izabella – Bozó Andrea személyében állt a közönség elé. Margitkát, aki még a regény elején oltalmába veszi az elrabolt gyerekeket, Vicuskát és Gergőt, Szabó Emília formázta meg. Járó Zsuzsa olyan vadóc Cecey Évával örvendeztetett meg, amilyet ritkán látni, partnereként Schruff Milán Bornemissza Gergely nevén remekelt.

Ahogy egy vár nem lehet meg kapítány, úgy egy gyár sem igazgató nélkül. Dobó István elvtársat Kaszás Gergő alkította a Konyhából ismert Mr. Marangó attitűdjével színesítve a kettős szerepet. Ebből is látszik talán, hány meg hány réteget helyeztek egymásra az alkotók, akik magát a sztorit 1974. május 29-ére, a Magyarország-Jugoszlávia világbajnoki selejtező labdarúgó-mérkőzés napjára tették, melyet 3-2-re nyertek meg a mieink. Már csak azért is ez a dátum, hogy lehetőség legyen egy virtigli szocbrigádos Angéla napot tartani.

De láthatott a nagyérdemű brigádgyűlést, igazi napirendi pontokkal s végül nem maradhatott el a Magyar Ifjúság társadalmi slágerlistájának összeállítása sem, az akkori legnépszerűbb számok megidézésével a Fonográftól, az LGT-től, Kovács Katitól vagy éppen a politikailag kényes Koncz Zsuzsától. Kiváló jelenete volt a hétfői produkciónak, amikor Király B. Izabella, azaz Bozó Andrea, mint a brigád kultúrfelelőse önirónikusan elmondta mindazt, amit negatívumként az egri színházról, annak előadásairól hallani, esetleg egy-egy kritikában olvasni lehet. Kaszás Dobó István igazgató elvtárs pedig igazán megindító perceket szerzett, amikor Mészáros Máté – majdkésőbbárulóhegedűsistván – gitárkíséretével szívbemarkolóan énekelte el a Presser-klasszikus Kék asszonyt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!