Kultúra

2010.01.23. 08:45

Emlékezés a magyar kultúra megmentőire

Megyeszerte megemlékezésekkel tisztelegtek a magyar kultúra napja előtt. A területen kiemelkedő munkát végzőknek számos díjat is átadtak.

Munkatársainktól

A magyar kultúra napját 1989 óta ünnepeljük január 22-én, annak emlékére, hogy Kölcsey Ferenc 1823-ban e napon tisztázta le a Himnusz kéziratát. Megyeszerte számos ünnepi megemlékezést tartottak nem csak pénteken, hanem már az azt megelőző napokon is. Egerben két városi ünnepséget is szerveztek péntekre.

Délután háromkor a Himnusz szavalatával kezdődött a programsorozat az EKMK–Bartakovics Béla Közösség Házban, amelyet Homa Jánosnak, a kulturális bizottság elnökének beszéde követett. Hangsúlyozta, hogy ezen a napon kell felhívni a figyelmet a magyar kultúra értékeire és emlékezni azokra az irodalmárokra, nyelvújítókra is, akik, amikor a magyar nyelv háttérbe szorult és a kultúránk már-már elveszni látszott, összefogtak a megmentéséért.

Ezt követően Szeleczki János alpolgármester átadta a díjakat azoknak a diákoknak, akik a város önkormányzatának irodalmi pályázatán első, második, harmadik helyezést értek el. Ezt a pályázatot az Eger közigazgatási területén működő oktatási-nevelési intézmények tanulói számára hirdették meg azzal a céllal, hogy fellendítsék az ott folyó irodalmi életet. Vers-próza, tanulmány-publicisztika és esszé műfajokban lehetett pályázni három korcsoportban. A szakmai zsűri összesen 88 színvonalas pályamunkát bírált el. Az ünnepségen jelen lévők a díjkiosztást követően Révász Ágnes művésztanár ének- és zongoraműsorát hallgathatták meg.

A főiskolások közül Asztalos Anikó és Bakos Edina III. éves magyar szakos hallgatók megosztott első díjat érdemeltek ki. Középiskolai kategóriában Porogi Éva Cintia, a Neumann János Középiskola 10/t osztályos tanulója vehette át az első díjat kisprózájáért. Az általános iskolások közül pedig Varga Abigél, a Sancta Maria Általános Iskola 8/b osztályos diákja érte el az első helyezést elbeszélésével.

Délután 5 órakor kezdődött a megyeszékhely másik nagyszabású ünnepsége, amelyet a Líceum kápolnájában tartottak. A szervezők itt Habis László polgármestert kérték fel az ünnepi beszéd megtartására. A résztvevők kórusműveket, szavalatokat, egyházi és irodalmi témájú előadásokat hallgathattak meg.

Országos kitüntetések Heves megyeieknek

Megyénkből hárman vehettek át kitüntetést Hiller István oktatási és kulturális minisztertől a magyar kultúra napja alkalmából Budapesten, a Szépművészeti Múzeumban. Kiss Árpád-díjban részesült Tóthné Parázsó Lenke, az Eszterházy Károly Főiskola főiskolai tanára a magyar neveléstudomány eredményeinek felhasználása területén végzett kiemelkedő tevékenységéért. Solt Ottília-díjat kapott Gáspár Emil István, a Balassi Bálint Gimnázium Recski Tagintézménye nyugalmazott igazgatója a hátrányos megkülönböztetés elleni küzdelemben elért eredményeiért. A díjazottak között volt munkatársunk, Szuromi Rita is, aki Miniszteri Elismerő Oklevelet kapott másfél évtizedes kimagasló színvonalú újságírói munkájáért.

Gyöngyösön a Himnusz születése kapcsán rendezett megemlékezésen Hiesz György polgármester kiemelte: a magyar kultúra napja az az ünnep, amikor büszkén vallhatjuk magunkat magyarnak. Azért is, mert számos olyan honfitársunk van, aki az egyetemes kultúra asztalára is jelentős és figyelemre méltó alkotást tett le. Ezután a város vezetője köszöntőjében felelevenítette a település fontosabb kulturális eseményeit a ferencesek 800 évvel ezelőtti megtelepedésétől napjainkig. A városi ünnepségen a műsort a Berze Nagy János Gimnázium tanulói és a Vidróczki Néptáncegyüttes táncosai adták.

Az ünnepségen adták át a képviselő-testület által alapított Gyöngyös Város Kultúrájáért elnevezésű elismeréseket. A magas rangú jutalomban egyéni kitüntetettként Ombódi András, a Vidróczki Néptáncegyüttes vezetője, a Vidróczki Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója részesült. A csoportoknak járó elismerést a mátrafüredi Bene Egylet kapta. A díjat vezetője, Gadó Ferencné vette át Hiesz György polgármestertől.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!