Kultúra

2010.06.02. 21:15

Nem elég egy jó könyvet írni, üzenni is kell az olvasónak

Bőven van miből válogatniuk az olvasni szeretőknek, hiszen az idei Ünnepi Könyvhéten 400 újdonság kerül piacra.

Munkatársainktól

Fotó: GAL GABOR - FOTODA

Nem az a baj, hogy vannak celebek, hanem az, ha elhisszük, hogy ez a siker útja – fogalmazott az idei Ünnepi Könyvhét egri rendezvényeinek díszvendége, Jókai Anna Kossuth-díjas író, aki értékekről, értékrendekről, alkotásról és a szellemi termékek népszerűsítéséről is beszélt a Bródy Sándor Megyei és Városi Könyvtárban.

– Hiába lesz jobb a gazdaság, ha a lelkek elsivárosodnak – mondta –, ezért is vállalok évente 120 előadást, hiszen most már tudom, nem elég egy könyvet jól megírni, annak üzenetét fontos eljuttatni az olvasókhoz.

[caption id="" align="aligncenter" width="344"] Jókai Anna író, az egri könyvhét díszvendége. Fotó: Gál Gábor
[/caption]

Jókai Anna önvallomása előtt Habis László, Eger polgármestere köszöntötte a jelenlévőket, kiemelve, hogy a megyeszékhely idén a Kultúra Magyar Városa lett, s ez példázza az itt élők szellemi értékeit, akaratát. Szólt arról is, hogy a mostani könyvhéten nem a kereskedelem domináns, hanem az emberi és a szakmai értékek állnak a középpontban. Homa János tanácsnok ehhez kapcsolódva jelezte: mindössze egy könyvesbolt vállalta volna a kitelepülést, ezért döntöttek úgy, hogy ezúttal az íróké, alkotóké lesz a főszerep, hiszen a rendezvény elindítójának, Supka Gézának is ez volt a szándéka 1927-ben.

– Egyre kevesebb könyvet vásárolnak az emberek, ennek ellenére a megjelenő kiadványok száma nem csökken, sőt inkább egyre nő. Míg korábban 140–160 kiadvány jelent meg az ünnepre, idén ez a szám 300 fölött van. A kiadók nem fogják vissza magukat, pedig egyre többen küzdenek anyagi nehézséggel – összegezte tapasztalatait Molnár Katalin, a gyöngyösi Líra és Lant könyvesbolt vezetője. – A túlkínálat ellenére egyre nehezebb vásárlásra csábítani az embereket, hiszen egyre kevesebb pénzük jut e célra. Mi immár tíz éve író-olvasó találkozókkal is igyekszünk közelebb hozni az embereket a könyvekhez. Járt már nálunk Jókai Anna, Moldova György, Spiró György, Závada Pál, de a helyi szerzőknek, Misóczki Lajosnak, Szabó Istvánnak és Misuta Jánosnak is lehetőséget adtunk a bemutatkozásra.

A gyöngyösi bolt először tavaly vitte ki az üzlet falai közül az író-olvasó találkozókat, és idén is folytatódik a „Belvárosi esték” elnevezésű programsorozat. A második évad első vendége június 8-án Schäffer Erzsébet újságíró-író lesz, akit a Belváros téren fogadnak.

Hogyan viszonyulunk a könyvekhez, az olvasáshoz és milyen változásokat hoz magával az e-book? A téma folytatódik a Heves Megyei Hírlap csütörtöki számában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!