Kultúra

2010.07.29. 10:26

Szerelemszínház született

Lázasan folynak a próbák a Kis Dobó téren, ahol hamarosan bemutatót tart Eger új teátruma, a Pinceszínház. A SzeLaVi című darab látható ott Szegvári Menyhért rendezésében.

Egres Béla

Egerben létezik egy elismert színház, kiváló társulattal, amely sorra kapja az országos elismeréseket. A színészek jó része az utóbbi néhány évben szerződött ide, de mellettük sok olyan tagja van a társulatnak, akiket a közönség mint „egri színészeket” emleget. Ők – akik korábban vezető művészei voltak a városnak – egyre kevesebb lehetőséget kapnak, sőt olyan is akad, aki már kénytelen volt megválni a Gárdonyi Géza Színháztól. Ilyen például Tatár Gabi, aki két évtized után találta magát a színház kapuin kívül. Mivel azonban minden – családja, kollégái, tanítványai – a városhoz köti, bár szeretett volna máshol szerencsét próbálni, mégis inkább itt maradna.

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Afi és Gabi. Két művésznő – Dimanopulu Afrodité és Tatár Gabi –, akik a darab szerint új utakat keresnek a színház és az érvényesülés világában. Fotó: Gál Gábor
[/caption]


Mint mondja, ez a helyzet szülte az ötletet, hogy új színházat szervezzen, ahol saját produkciókat hoznak létre, elsősorban azokkal a kollégákkal, akik úgy érzik, az anyaszínházban mellőzik őket, vagy nem kellőképpen használják a tehetségüket. Tatár Gabi helyet is talált a miniteátrumnak: a Vitkovics-ház pincéjében, ahol igazi stúdiószínházi hangulatban fogadhatják majd a közönséget a 40 személyes nézőtéren.


Első önálló produkciójukat, a SzeLaVi című zenés „parfét” mégsem itt, hanem a Kis Dobó téren mutatják be. Tatár Gabi olyan kiváló játszótársakat talált maga mellé, akikkel már évek óta szoros szakmai barátság fűzi össze. Így mellette Dimanopulu Afroditét és Pálfi Zoltánt láthatják az érdeklődők, a zongoránál a kiváló muzsikus, Gonda László ül majd. A rendezői feladatra az egyik legkiválóbb egri alkotót, Szegvári Menyhértet sikerült megnyerni, aki nem csupán megrendezte a darabot, de ő is lelt rá a műre, és írta át erre az alkalomra.
Igazi szerelemszínház születik. A színészek, a rendező és mindenki, aki a darab közelébe került, boldog örömmel tették a dolgukat, felszabadult és felszabadító próbafolyamat után vannak. Már a kezdő lépésektől nagyon sokan segítették eddig is az új teátrum létrehívását. Így sikerült a várossal hároméves közszolgáltatási szerződést kötni, de első szóra segédkezet nyújtott az Egri Kulturális és Művészeti Központ vagy a Művészetek Háza Kht. is.

A színdarab akár drámának is beillene

Akár dráma is lehetne a SzeLaVi, véli Szegvári Menyhért rendező, aki nagyon is aktuálisnak gondolja a művet. Az szórakoztató zenés darab, vagy ahogy a színlapon olvasható: parfé. Az alapszituáció: egy táncosnő és egy énekesnő elveszti a munkáját, kénytelenek olyan fellépést elvállalni, amihez nem igazán fűlik a foguk. Edith Piaf-dalokat kell énekelniük egy bárban. Ám ők inkább járnák a maguk útját. S hogy ez hova vezet? Azt persze nem árulja el a rendező.


Tatár Gabi úgy tartja, a Kis Dobó tér Eger egyik legjobb játszóhelye. Sikerült megegyezni az ott működő vendéglőkkel, szívesen látnak ott ismét profi színházi produkciót.
A szervezők arra is figyeltek, hogy ne teremtsenek az amúgy is bőséges nyári kínálatban konkurenciát. Ezért olyan időpontokban – július, illetve augusztus utolsó hétvégéjén – játsszák a SzeLaVi-t, amikor nem ütközik más produkciókkal.
Minden készen áll tehát, hogy ismét büszkélkedhessen a város azzal, hogy tisztán egri, önálló nyári produkcióval képes előállni a legszínvonalasabb szórakoztatás eszményének jegyében.

A produkció ismertetőjegyei

Zenés parfé, szünet nélkül

Szerző: Gregg Opelka

Fordító: Galambos Attila

Színészek: Tatár Gabriella, Dimanopulu Afrodité, Pálfi Zoltán

A zongoránál: Gonda László

Díszlet, jelmez: Húros Annamária

Koreográfus: Bóbis László

Rendező: Szegvári Menyhért

Szerző: Gregg Opelka

Fordító: Galambos Attila

Színészek: Tatár Gabriella, Dimanopulu Afrodité, Pálfi Zoltán

A zongoránál: Gonda László

Díszlet, jelmez: Húros Annamária

Koreográfus: Bóbis László

Rendező: Szegvári Menyhért A színdarab akár drámának is beillene Akár dráma is lehetne a SzeLaVi, véli Szegvári Menyhért rendező, aki nagyon is aktuálisnak gondolja a művet. Az szórakoztató zenés darab, vagy ahogy a színlapon olvasható: parfé. Az alapszituáció: egy táncosnő és egy énekesnő elveszti a munkáját, kénytelenek olyan fellépést elvállalni, amihez nem igazán fűlik a foguk. Edith Piaf-dalokat kell énekelniük egy bárban. Ám ők inkább járnák a maguk útját. S hogy ez hova vezet? Azt persze nem árulja el a rendező.

Afi és Gabi. Két művésznő – Dimanopulu Afrodité és Tatár Gabi –, akik a darab szerint új utakat keresnek a színház és az érvényesülés világában. Fotó: Gál Gábor -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!