Kultúra

2010.08.24. 14:24

Van és lesz is Egernek önálló társulattal rendelkező saját színháza!

A pénztelenség nem befolyásolhatja a színvonalat! Ez a sommás, ám egyben kétségbeesett felkiáltás Csizmadia Tibor színidirektor ajkait hagyta el az egri teátrum 2010–2011-es évadát megnyitó társulati ülésen.

Egres Béla

Mint az igazgató-főrendező szavaiból kiderült: az idei évadnak sokkal rosszabb anyagi helyzetben lendülnek neki, mint a legutóbbinak. Akkor képesek voltak arra, hogy a frissen kéttagozatúvá – prózai és tánc – avanzsált társulatot viszonylag jól működtethessék. Most ez már távolról sincs így. Mivel a teátrum legnagyobb bevételi forrását a bérletek értékesítése jelenti, így a nagyszínházi produkciókon nem spórolhatnak, a stúdiószínpadon azonban a HírlapSzínház-sorozat mellett csupán egyetlen bemutatót tartanak, azt is csak azért, mert a Szerencsejáték Zrt. már korábban megszponzorálta.

A teátrum három fontos kérdésre próbál választ adni: kinek, mit és hogyan játsszanak. Az elsőre egyértelműen Eger és a megye közönségének a kiszolgálása a válasz. A másodikra is a közönségigény van befolyással. A bérletek eladásából az látszik, hogy egyharmada felnőtt, ugyanennyi az ifjúsági, s szintén ennyi a gyermek-bérlet, ezek szerint kell tehát összeállítaniuk a műsorrendet is.

Ennek megfelelően öt új nagyszínházi bemutatót tartanak, elsőként Zsótér Sándor rendezésében A selyemcipő című Paul Claudel-darabot. Ezek mellett újra látható lesz a tánctagozat Requiemje, illetve két gyerekdarab is születik a műhelyben a legkisebbek örömére.

Az új bemutatók mellett vendégszereplésekre is utaznak a társulat tagjai.
Elsőként a Vidor Fesztivál várja a Csörgess meg-et, majd a Thália Szsínházban látható a Maya. Csehországba a Velencei kalmárt, míg Lengyelországba az Alkoholistákat várják. A hogyan játsszanak kérdésre talán a legnehezebb jelen állás szerint a válasz. Láthatóan a teátrum vezetése mindent megtesz azért, hogy a szűkös anyagi lehetőségek szorításából mind kevesebbet érzékeljen a közönség.

Az évadnyitó társulati ülésen a fenntartó önkormányzatok képviseletében jelen volt Merczel József, a Megyei Közgyűlés alelnöke, illetve Homa János tanácsnok, Eger város kulturális bizottságának elnöke. Előbbi ilyen minőségében búcsúzott a társulattól, ugyanis az önkormányzati vaélasztások után immár semmilyen funkciót sem fog ellátni. Biztosította azonban a társulatot, hogy bérletes nézőként, mint az elmúlt fél évszázadban mindig, továbbra is jelen lesz a teátrumban. Merczel József is kiemelte, hogy mostoha idők járnak a színházra, annak ellenére, hogy a megye átutalt 11 millió forintot, s immár „csak” 13 millióval tartozik. E szavaknál, a széksorokban helyet foglaló színidirektor fölsóhajtott: Bár csak ennyi hiányozna…!!!

A fenntartók egyébként úgy döntöttek, hogy – bár Csizmadia megbízatása ezzel az évaddal lejár – színházigazgatói posztra mégsem írnak ki pályázatot. Ezzel megvárják az önkormányzati választásokat illetve annak végeredményét, s ezt már az újonnan fölálló testületek teszik majd meg. Homa János tanácsnok hangsúlyozta, hogy Egerben szükség van arra, hogy a városban saját társulattal rendelkező, önálló színház tevékenykedjen!

A társulati ülésen fény derült arra is, hogy elköszönt a társulattól Mészáros Máté, színművész, aki pályáját a fővárosban, Vígszínházban folytatja. Ő az igazgató szavai szerint pótolhatatlan, ezért erre nem is tesznek kísérletet. Túri Lajos táncművész is távozott, helyére a Győri Táncművészeti Főiskolán frissen végzett Darabont Áron szerződött a tánctagozathoz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!