Kultúra

2011.10.20. 13:49

Minden fa rejt egy titkot

Kiss István egri fafaragó tíz évvel ezelőtt hályogkovács módjára kezdett alkotni. Ma több mint háromszáz mű őrzi a keze nyomát.

Barta Katalin


Egerben a Bercsényi út végén található garázssor előtt mostanában minden arra közlekedő embert megállásra késztet a különleges látvány: hatalmas faszobor készül a szabadban. Kiss István fafaragót ezúttal a Heves Megyei Tűzoltó Parancsnokság kérte fel egy komoly munkára. Védőszentjük, Szent Flórián életnagyságú szobrát mintázza meg a mester. A mű a tervek szerint karácsonyra készül el.

– Hol tanulta mindezt? Ki volt a mestere?
– Nem volt mesterem, s a faragást is a magam kedvtelésére kezdtem el, egészen véletlenül. Egyszerű, kömlői családból származom. Édesapám, mint a legtöbb dolgos parasztember, amolyan ezermester-féle volt. Mindenhez értett, hitte, hogy képes mindent megcsinálni, amire szükség lehet a családban. Szülőföldemen a fa szekérnek, bölcsőnek vagy koporsónak kellett. Meg szerszámnyélnek. A jól faragott kasza-, villanyélnek ma is nagy becsülete van arrafelé. Szobrokat azonban nemigen készített senki...

[caption id="" align="alignleft" width="350"] Készül a mű. Kiss István egri fafaragó nagy fába vágta a fejszéjét. Monumentális szobrot farag Szent Flórián tiszteletére. FOTÓ: ÖTVÖS IMRE
[/caption]


– Ha nem tanulta, hogyan került kapcsolatba ezzel a mesterséggel?
– 1998-ban egy barátom ajándékozott meg egy gyönyörű, saját maga készítette hajómodellel, aminek az orrdísze egy kicsit csúfra sikeredett. Fogtam egy darab fát, egy kést, és farigcsáltam egy kicsi Neptunusz-szobrocskát. Így kezdődött. Nagy örömöm leltem a munkában. Időbe tellett az is, mire beszereztem a szükséges szerszámkészletet a faragáshoz, ám ezt követően nem volt többé megállás. Sorra készültek nagy királyaink, történelmi alakjaink portréi, bibliai alakok és jelenetek. Ezek közül néhány az egri Gárdonyi Géza Gimnázium falait díszíti. Az elmúlt tíz évben több kiállításon is szerepeltek a munkáim.


– A Heves Megyei Népművészeti Egyesület tagjaként hat éve vesz részt a Homonnai Skanzenben megrendezett táborokban. Idén mi készült a közös műhelyben?
– A betlehemi jelenet életnagyságú alakjait faragtuk meg. Idén karácsonykor a városka főterén állítják majd fel az alkotásokat. Egerben is szépen mutatna egy ilyen szoborcsoport. Rajtam nem múlna... Örömmel vállalnék akár egyedül is egy ilyen nagyszabású munkát.


– A tűzoltók idén karácsonyra kapnak egy szép ajándékot, a védőszentjük szobrát. Hol tart a munka?
– Tavaly vágtak ki a parancsnokság  udvaráról egy hatalmas platánfát. Ebből kaptam egy 95x235 centiméteres, szép, egészséges rönköt. Egy hétig láncfűrésszel bontottam ki a körvonalakat, most következik a finom munka, ami körülbelül egy hónapot vesz igénybe. Karácsonyra elkészülök.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!