Kultúra

2014.05.24. 11:32

Gyöngyösi Bornapok: 17 borászat és szórakoztató programok

A Mátra-Bacchus Szőlőbirtok Szabó Pincészete 2013-as Sauvignon Blanc bora viselheti a Gyöngyös Város Bora címet 2014-ben.

Suha Péter

Fotó: Czimer Tamas

Az ezt tanúsító oklevelet pénteken este, a Gyöngyösi Bornapok nyitórendezvényén adta át Faragó László polgármester Szabó Jánosnak, a pincészet vezetőjének. Mint ismert, a városbort a különféle borversenyeken legjobb helyezéseket elért italok közül választották ki, tizenkét termelő 27 bora közül.

Mint a vasárnap estig tartó bornapok megnyitóján elhangzott: a városbor is jó példája a tavalyi évjárat kiváló minőségének, ami ráadásul - mint azt Cserta István hegybíró köszöntőjében hangsúlyozta - már nem kizárólag a mátrai fehérborokra igaz, hiszen a borvidék vörösborai is egyre sikeresebbek.

[caption id="" align="alignleft" width="360"] Fotók: Czímer Tamás
[/caption]

Faragó László polgármester a rendezvény megnyitásaként arra emlékeztetett, a természet és az ember közös munkájának gyümölcsét ünnepli a város a már hagyományos Gyöngyösi Bornapokon. Úgy vélte, a borokban „benne van az ősök tisztelete, a megőrzött hagyományok, a föld szeretete, a táj szépsége, és az életszeretet.” Felidézte azt is: Károly Róbert király annak idején kiváltságként adományozta Gyöngyösnek, hogy a saját földjén termelt borával szabadon rendelkezhetett, s idegen bor behozatala és árusítása szigorúan tilos volt. Talán nem is volt rossz törvény... - fogalmazott Faragó László.

A hivatalos ceremónia után a Random Acoustic, majd Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar szórakoztatta a nagyérdeműt Gyöngyös főterén, ahol vasárnap estig számos program várja a nagyközönséget, s tizenhét borászat kínálja legkiválóbb termékeit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!