Kultúra

2017.03.12. 10:52

A hét épülete: a domoszlói katolikus templom

Román, majd a XV. században gótikus templom falainak felhasználásával, 1737–1739 között épített, egyhajós barokk templom, amelyet a középkorból fennmaradt, négyzetes alaprajzú toronyhoz építettek hozzá.

V. M.

A hajó téglalap alaprajzú, amelyhez trapéz záródású szentély csatlakozik. A középkori, zömök torony a templom homlokzatát szinte teljesen elfedi. A torony szabadon álló sarkait támpillér támasztja. A torony nyugati falának közepén nyílik a csigadíszes bejárat, szalagkeretes kapuval, amely felett ablak található.

[caption id="" align="alignleft" width="640"] A tornyot XX. századi palafedésű hegyes sisak fedi.
[/caption]

A tornyot XX. századi palafedésű hegyes sisak fedi. Keleti vége a templomhajó hosszfalához kapcsolódik. A torony déli és nyugati falában négyszögletes, bélletes lőrésablak van. A hajótér három boltszakaszos, amelyben a falsíkból kilépő toszkán fejezetű pilaszterek tartják a csehsüveg boltozatot. A hajóból a keresztboltozattal fedett szent­élybe félköríves diadalív vezet. A templom keleti zárófalába egy XIV. századi rózsaablak van befalazva – tájékoztatott dr. Nemes Lajos történész, a Heves Megyei Honismereti Egyesület elnöke.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!