születésnap

2017.09.17. 07:00

Egyéves az M5

Kiemelt nappal ünnepli egyéves születésnapját vasárnap és hétfőn Magyarország kultúrtévéje. A közmédia legfiatalabb, oktatással, kultúrával és ismeretterjesztéssel foglalkozó tematikus csatornája 2016. szeptember 18. óta áll a magyar kultúra szolgálatában.

Az elmúlt közel egy évben az M5 forgatócsoportjai jelen voltak a magyar kulturális élet összes kiemelkedő rendezvényén. A stábok bejárták az ország szinte minden szegletét. Az M5 ebben az időszakban együttműködő partnere volt többek között az Arany és Kodály Emlékév, a Reformáció 500 eseménysorozat, a Solti György Nemzetközi Karmesterverseny és a Gödöllői Nemzetközi Természetfilm Fesztiválnak. A csatorna megmutatta az ország minden kulturális eseményét is.

Az M5 vendégei között a hazai kulturális élet számos meghatározó szereplőjét láthatták. Portréműsorai, A Nagyok és az MMA sorozata a karakterekre, az élettörténetekre, és az életútra kíváncsi. Az előbbi a nemzet színészeit, sportolóit és művészeit mutatja be, míg utóbbi a Magyar Művészeti Akadémia tagjairól készült filmekben tárja elénk egy-egy nagy művész alkotói pályáját. Az Új idők új dalai az ihlettől a katarzisig kíséri végig az alkotás folyamatát. A Hangvilla komolyzenei témákat visz képernyőre könnyedén, a Történelem és irodalom mindenkinek című műsor pedig a magyar irodalom és történelem összefüggéseit tárgyalja hétről-hétre.

A csatorna az ismeretterjesztés mellett több edukációs műsort is sugároz, többek között nyelvoktató sorozatokat, de az általános iskola kezdetétől egészen az érettségiig segítséget nyújt az ismeretszerzésben, míg tudományos magazinja a legérdekesebb kutatásokról számol be. Az Ismerd meg! című műsor a 8-12 éves gyerekeket kalauzolja a zene, az irodalom, és a tudomány világában. A Felsős című napi magazinműsor elsősorban az általános iskolák felső tagozatosainak szól szórakoztató, ismeretterjesztő jelleggel, míg az Érettségi 2017 a vizsgákra készülőknek nyújt minden nap segítséget. A Mesterember című sorozat minden héten testközelből mutat be egy-egy szakmát, hogy segítse a pályaválasztás előtt állókat.

Az M5 Lexikon ismeretterjesztő sorozat rövid epizódokban sorol fel érdekességeket, hasznos tudnivalókat a világ számos területéről. A műsor foglalkozik az anyanyelvápolással, műtárgyakkal, Magyarország tájaival, magyar szerzőkkel, viselkedéskultúrával és természetvédelemmel egyaránt.

A Kulturális híradó kétszáz adáson van túl, mintegy 3600 eseményről számolt be a Kárpát-medence minden tájáról, vendégül látott több mint 150 művészt. A kulTÚRA című fesztiválhíradó az idei nyár 77 napján naponta ötször tudósított a különböző kulturális fesztiválokról. A Hétvégi belépő – mint az M5 hétvégi kulturális ajánlóműsora -, már több mint 1700 vendéget fogadott és 200 zenei produkciót mutatott be.

„Az M5 munkatársaival a Kazinczy Ferenctől idézett »Jót s jól« szellemében készítjük a műsorokat. Hiszünk az igényes közönségben, abban, hogy az értékes tartalom minőségi kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik az M5 csatornát választják. Bízunk abban, hogy napról napra többen leszünk”

– mondta Dér Ágnes csatornaigazgató.

Az M5 a zenei műsoraiban a kiemelkedő hazai társulatok repertoárjából válogatott: egy esztendő alatt 170 opera, balett, operett, illetve jazz előadás láthattak és hallhattak a csatornán, ahogyan a magyarországi és a határon túli magyar nyelvű színjátszás színe-javát képernyőre is vitték ebben az időszakban a színházi előadások közvetítésével. Az elmúlt egy évben 60 előadást mutatott be az M5, 2017-ben pedig összesen 30 színházi előadás rögzítése zajlik, amelyeket hamarosan szintén képernyőre tűz a csatorna.

Az esténként látható rendezői sorozatok, fesztiválsikerek és nemzetközi, illetve hazai díjakkal elismert filmalkotások eredeti nyelven, felirattal, igazi csemegét jelentenek a filmművészet kedvelőinek: az adó mindemellett a magyar dokumentumfilmes szakma legfontosabb megmutatkozási fórumává vált.

„Hosszú éveken át vártuk a művészetek rajongóival együtt egy magyar kulturális csatorna megszületését. Óriási hiányt pótol a művelt közönség számára az M5 programja, műsorválasztéka, a film, a színház, a képzőművészet, és a számunkra legkedvesebb művészet: a ZENE megjelenítésével. Nagy örömünkre szolgál, hogy a MÜPA páratlanul gazdag koncertfelvételeiből készült Müpart Classic és Müpart adásokkal hozzájárulhatunk az élményhez, mellyel a zene, a művészet ajándékozza meg a közönséget, a nézőket”

– üdvözölte az M5 első születésnapját Káel Csaba, a Művészetek Palotája vezérigazgatója.

Ezek is érdekelhetik