félszázadnyi pályafutás

2019.01.26. 13:50

Elhunyt a háromszoros Oscar-díjas zeneszerző

Elhunyt Michel Legrand, a Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek című zenés filmek zeneszerzője. Nyolcvanhat éves korában szombatra virradóra érte a halál Párizsban – közölte szombaton szóvivője.

(FILES) In this file photo taken on October 23, 2004 French music composer Michel Legrand speaks on stage during the festival international de Musique et Cinema in Auxerre. - Legrand died aged 86, AFP reported on January 26, 2019. (Photo by Martin BUREAU / AFP)

Több mint 50 éves pályafutása alatt, amely során három Oscar-díjjal tüntették ki, a zeneszerző

olyan nagy művészekkel dolgozott, mint Ray Charles, Orson Welles, Jean Cocteau, Frank Sinatra, Charles Trenet és Édith Piaf.

Legrand énekesek zongorakísérőjeként és dalok feldolgozójaként kezdte a pályafutását, majd az új hullám megjelenésekor az 1960-as években filmzenéket kezdett komponálni. Elsősorban Agnes Vardával, Jean-Luc Godard-ral és Jacques Demyvel dolgozott együtt.

A francia musical alapjainak számító Cherbourgi esernyők és A rochefort-i hölgyek mellett Legrand szerezte a Szamárbőr című film zenéjét is.

Ez utóbbi film színpadi változatának betétdalait is ő komponálta.

Michel Legrand háromszor nyerte el az amerikai filmakadémia díját: 1969-ben A Thomas Crown-ügy Les moulins de mon coeur (Szívem malmai) című betétdalt díjazták Oscarral, majd A kamaszkorom legszebb nyarával 1972-ben és a Yentl című filmmel 1984-ben nyerte el a legjobb filmzenéért járó Oscart.

Szívem malmai:

Borítókép: AFP / Martin Bureau

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!