Elrettentő példa

2023.12.18. 06:13

Mutatjuk, miért ne fojtsa vissza soha a tüsszentését

Egy fiatal férfi nagyon rosszul járt, amikor így tett.

MW

Illusztráció

Forrás: Shutterstock

A tüsszentés egy természetes folyamat, amit adott esetben nem lehet visszatartani. Azonban vannak olyanok, akik ezt szeretnék elkerülni, és erre találnak is különböző módszereket.

Egy a 30-as éveiben járó skót férfi – akinek nevét nem hozták nyilvánosságra – a közelmúltban úgy próbálta elfojtani a tüsszentését, hogy befogta az orrát és becsukta a száját. Azonban ennél rosszabb dolgot el sem követhetett volna – írja a Bors.

Ugyanis a prüszkölésének akkora volt az ereje, hogy egy 0,2 centis lyuk keletkezett a légcsövében, ami miatt kórházba kellett szállítani. Amikor megérkezett a sürgősségi osztályra, a nyaka mindkét oldalon bedagadt és nehezen tudta azt mozgatni. Ráadásul gyötrelmes fájdalmai is voltak.

Rasads Nisirovs, a Dundee-i Egyetem munkatársa szerint ez az eset figyelmeztetésként szolgálhat az emberek számára.

Mindenkinek azt tanácsolom, hogy ne fojtsák el a tüsszentésüket az orruk befogásával és a szájuk becsukásával, mivel ez légcső-perforációhoz vezethet

– magyarázta.

Az orvosok később úgy döntöttek, hogy a férfinak nincs szüksége operációra, de két napig a kórházban tartották megfigyelésre, ahol azt ellenőrizték, hogy az oxigénszintje állandó marad-e. Ezután hazaengedték, fájdalomcsillapítót és szénanátha elleni gyógyszereket írtak fel neki, a lyuk pedig öt hét alatt begyógyult.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!