Nem meglepő

2023.05.14. 14:45

Érdemes megnézni, kiknek a kezében vannak az ukrán termőföldek

Cseh Tibor András, a Magosz főtitkára az ukrán agrártermelés mögött álló erőket mutatja be az Agrokép cikkében.

MW

Gabonát rakodnak a dél-ukrajnai, Duna-menti Izmajil kikötőjében 2023. január 26-án, az Ukrajna elleni orosz háború alatt

Forrás: MTI/AP

Fotó: Andrij Kravcsenko

A gazdák szempontjából talán a legfontosabb a háború, fegyverek, gabonaimport témaköréből, hogy a gabona beáramlása kapcsán határozott kormányzati intézkedésekre került sor, megtiltva a hazánkba irányuló szállítmányok átlépését a határon. 

Aligha okozott viszont meglepetést, hogy emiatt azonnal „tűz alá vettek” minket az ukrán kormány képviselői, sőt még az Európai Bizottság is, arra hivatkozva, hogy ezzel tönkretesszük az ukrán termelőket. 

De kik is valójában azok az ukrán termelők? 

- teszi fel a kérdést az Agrokép cikkében Cseh Tibor András.

Ukrajna 41 millió hektár termőfölddel rendelkezik.

Egy nemrégiben megjelent amerikai tanulmány szerint az ukrán földek közel harmadát néhány agráróriás használja, külön-külön is több százezer hektárt tartva a kezükben. 

A területek egy része jelenleg még az ukrán állam tulajdonában van, értékesítésre várva, a maradék területen pedig nem kevesebb mint 8 millió ukrán kisgazdálkodó osztozik.

Az igazán érdekes azonban az, hogy kiknek a tulajdonában állnak ezek a nagy cégek

- emeli ki a Magosz főtitkára.

Példaként az NCH Capitalt említi, amely közel 300 000 hektáron gazdálkodik. Cseh Tibor András felsorol néhányat a cég legnagyobb befektetői közül:

– Dow Chemical nyugdíjalap (USA)

– Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD)

– General Electric nyugdíjalap (USA)

– Lockheed Martin nyugdíjalap (USA)

– Harvard Egyetem (USA)

– Michigan Egyetem (USA)

A szakember emlékeztet, a 2014-es Majdan téri forradalom után Ukrajna közel 20 milliárd dolláros hitelcsomagot kapott az IMF-től és a Világbanktól, de nyilván ennek feltételei is voltak. 

Az adórendszer átalakításán túl az állami vagyon privatizálása is feltétele volt a nyugati források folyósításának és ezek közül (aligha meglepő módon) nem maradt ki a földmoratórium feloldása sem. 

Ukrajnában ugyanis 2001 óta tilalom állt fenn az állami tulajdonú földek eladására, amit viszont– a jelentős lakossági tiltakozás ellenére – 2021-ben mégis feloldottak. 

A teljes cikk a részletekkel ITT olvasható.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!