Aktuális

2017.10.27. 14:01

Nyomasztó hangulatú könyv kapta a kitüntetést

Egy franciaországi iszlamista merénylet előkészítéséről szóló regény, Daniel Rondeau-nak a Grasset kiadónál megjelent, Mécaniques du chaos című műve kapta a Francia Akadémia regénynagydíját.

French writer Daniel Rondeau, who was awarded with the 'Grand Prix du roman de l'Academie francaise', poses on October 26, 2017 in Paris. The French literary award 'Grand Prix du roman de l'Academie francaise' was awarded on October 26, 2017 to French writer and former diplomat Daniel Rondeau for 'Mecaniques du chaos' (Grasset), a novel describing the preparation of an Islamist attack in France, the Academie Francaise announced. / AFP PHOTO / FRANCOIS GUILLOT

Forrás: AFP PHOTO

Fotó: Francois Guillot

„Ez a regény több évtizedes irodalmi és személyes elköteleződéseim összefoglalása” – mondta a szerző csütörtökön, amikor megtudta, hogy 14 szavazattal őt hozta ki a zsűri győztesnek a 13 vokssal támogatott Yannick Haenellel és az egyetlen szavazatot szerző Louis-Philippe Dalembert-rel szemben.

A 69 éves baloldali meggyőződésű újságírót, Franciaország volt máltai nagykövetét korábbi regényeiért már kétszer jelölték a díjra, de most először nyerte el.

A Francia Akadémia regénynagydíjának odaítélésével kezdődött meg az irodalmi díjak őszi szezonja Franciaországban, amelynek csúcspontja a Goncourt-díj és a Renaudot-díj kiosztása lesz november 6-án. Daniel Rondeau regénye az utóbbira jelöltek listáján is szerepel.

A több szálon futó krimi egy merénylet előkészítését követi nyomon Szomáliától Etiópián, Törökországon, Líbián és Algérián át a legnagyobb francia börtönig a Párizshoz közeli Fleury-Mérogisban, amelyet az iszlamista elítéltek tartanak irányításuk alatt.

A terrorizmussal párhuzamosan a tiltott műkincs-kereskedelem és az embercsempészet is a regény témája.

A narrátor egy francia régész, Sébastien Grimaud, de időnként a máltai partokon kimentett szomáliai menekült Habiba, az embercsempész Moussa, a török diplomata Bruno, a párizsi terrorelhárítási csoport tagjaként dolgozó M'Bilal, a radikalizálódó algériai bevándorló Sami és Harry, egy kábítószer-kereskedőknek dolgozó párizsi külvárosi árva gyerek veszi át a mesélést. A ő történeteik keverednek össze pókhálószerűen hosszabb-rövidebb időre a regényben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!