Európa Kulturális Fővárosa

2023.09.05. 18:36

Kortárs artistaprodukciók várják a közönséget szeptember második felében Veszprémben

Rendkívül látványos, különleges cirkuszi produkciókat láthat a közönség Veszprém különböző közterein, sőt, a „lordok háza” falain is szeptember 17–23. között – jelentették be kedden Budapesten, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa sajtótájékoztatóján. Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter kiemelte: az EKF nyolcadik hónapja után elmondhatjuk, minden eddigi Európa Kulturális Fővárosa évad rendezvényei közül a legsikeresebb eseménysorozat részesei lehetünk.

Osváth Sarolta

Az Inspirál Cirkuszközpont artistája a Together! című cirkuszművészeti sorozat sajtótájékoztatóján a budapesti óriáskeréken 2023. szeptember 5-én

Forrás: MTI

Fotó: Balogh Zoltán

Mint a Veol.hu beszámolt róla, az Erzsébet térre, a Budapest Óriáskerékhez hívták a sajtó képviselőit az Inspirál Cirkuszközpont szervezésében létrejövő veszprémi artistaelőadások beharangozójára. A több mint ötven méter magas, forgó óriáskeréken ízelítőt is adtak a lélegzetelállító attrakciókból. 

A Together! című, egyedi cirkuszművészeti sorozat performansz előadásai az adott helyszínre komponálva, a közönség bevonásával, négy ország 25 cirkuszművészének részvételével jönnek létre

 – tudtuk meg Gallyas Veronikától, a cirkuszközpont vezetőjétől. 

Veszprémben – a légi és talajakrobatika, egyensúlyozás, zsonglőrködés mellett – lesz rendhagyó cirkuszi városnézés artistákkal, faltánc a várfalon és a Függőkertben.

NAVRACSICS Tibor
Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter és Gallyas Veronika, az Inspirál Cirkuszközpont és a Magyar Zsonglőr Egyesület vezetője a Together! című cirkuszművészeti sorozat sajtótájékoztatóján a budapesti óriáskerék előtt 2023. szeptember 5-én
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Izgalmas produkciónak ígérkezik a ’Circus Live Museum’, és 23-án a „nagy finálé”, amelyet szintén a közönség részvételével tartanak a belvárosban.

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa rendezvénysorozat idegenforgalomra gyakorolt hatása felülmúlja az összes korábbi rendezvény eredményeit

 – hangsúlyozta a fővárosi sajtótájékoztatón Navracsics Tibor miniszter, aki hozzátette:

Ahhoz képest, hogy eddigiek esetében átlagosan egyharmaddal nőtt az EKF helyszíneken a turisták, érdeklődő látogatók száma, a Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa program az első félévben az érintett térségbe a belföldi turizmusban 92 százalékkal, a külföldi látogatók esetében 56 százalékkal több vendéget vonzott.

Navracsics úgy fogalmazott: 

a látogatók magas száma, a várakozásainkat is jóval túlszárnyaló siker titka talán az, hogy a korábbiaknál tágabb értelemben gondolunk a kultúrára. 

A Veszprém-Balaton 2023 Európa Kulturális Fővárosa programsorozat azt is bebizonyította, hogy a művészet, a kultúra jóval több, mint időtöltés, mint pusztán nyári, őszi szórakozás. Rámutatott, hogy 

a társadalmi részvétel, az önkéntesség is sikeresen megvalósult törekvése a programszervezőknek.

A rendezvények jelentős része a közösség és a közönség bevonásával zajlik, így lesz ez az artisták veszprémi előadásain, és remélhetően a jövőben, az EKF-et követő esztendőkben is, tette hozzá Navracsics Tibor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!