Önfeladás kontra hazaszeretet

2021.05.28. 12:11

Dagad a botrány a Francia Labdarúgó-szövetség Eb-himnusza miatt

A dalt egy kongói származású rapper, Youssoupha adja elő, aki korábbi szerzeményeiben nyíltan sértegetett több politikust, közéleti szereplőt, sőt egyik dalában egész Franciaországot becsmérelte.

The rapper Youssoupha on stage at the Chauffez dans la Noirceur festival in Montmartin-sur-Mer, Normandy, on 14 July 2019. Le rappeur Youssoupha sur scene, lors du festival Chauffez dans la Noirceur, à Montmartin-sur-Mer, en Normandie, le 14 juillet 2019. (Photo by Valentin Belleville / Hans Lucas / Hans Lucas via AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Valentin Belleville / Hans Lucas

A rapper a Nemzeti Tömörülés elnökét, Marine Le Pent például szukának nevezte a 2006-ban kiadott Örökös újrakezdés (Éternel recommencement) című dalában – emlékeztet a V4NA hírügynökség összeállítása.

Nem maradt ki a sértegetésből a világhírű francia esszéista, Éric Zemmour sem, akit halálosan megfenyegetett a rapper egy 2009-ben megjelent dalban. A francia publicista-gondolkodó egyébként emiatt feljelentést tett a zenész ellen.

Youssoupha azonban nemcsak a fent említett személyeket sértegette, hanem az egész országról becsmérlően nyilatkozott a 2015-ben megjelent Francia dal (Chanson française) című számában. Franciaországot szélhámosok országának nevezte és sértegette a rendőrséget is.

A Nemzeti Tömörülés párt második embere, Jordan Bardella egy Twitter-bejegyzésben szólalt fel az ellen, hogy Youssoupha legyen az Eb-himnusz előadója, aki a politikus szerint rasszista, szexista és a Francia Köztársaság ellensége.

« Je suis l'ennemi de la République »

« J'en veux aux Blancs, ces niqués condescendants »

Que leur faut-il de plus pour arrêter de défendre l'indéfendable et renoncer á laisser l'hymne représentant la France á ce rappeur raciste, sexiste et anti-républicain qu'est Youssoupha ?

A sportminiszter, Roxana Maracineanu úgy gondolja, hogy jó választás volt Youssoupha, ugyanis szerinte a rapper harcos énekes, aki elutasítja a rasszizmust és kiáll a sokszínűség mellett. A sportminiszter szerint ez azért jó, mert a sport osztja ezeket az értékeket, a rapper dala pedig összekapcsolja a francia csapat mezét és a francia trikolórt.

A kormány másik tagja, Roselyne Bachelot kulturális miniszter pedig kifejezetten nagy rajongója az előadónak, több koncertjén is részt vett.

Vannak azonban olyan politikusok is, akiknek egyáltalán nem tetszik, hogy a frankofób rapper lesz a válogatott Eb-himnuszának előadója, ezért levélben fordultak a Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) elnökéhez, Noël Le Graët-hez. Ebben azt kérik, hogy ne Youssoupha, hanem a nizzai Kaotik747 nevű előadó dalát válasszák a francia focicsapat Eb-himnuszának.

Kaotik747 dalában mindenki Franciaországáról énekel etnikai és vallási hovatartozás alapján történő megkülönböztetés nélkül. A levél egyik aláírója Alpes-Maritimes megye képviselője, Marine Brenier hangsúlyozta, hogy a nizzai rapper Youssouphaval ellentétben tiszteli és támogatja a francia rendőrséget, továbbá minden franciát egyesítene egyetlen zászló alatt.

Bravo " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@kaotik747 pour cette chanson qui fait honneur á la France !

Avec mes collègues Députés nous avons écrit au Président de la " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@FFF pour soutenir ce titre qui porte fièrement nos valeurs et doit devenir l’hymne français pour l’#EURO2021. pic.twitter.com/1UyZmr3muz

Időközben arra is fény derült, hogy az Eb-himnusz előadójának az FFF elnöke sem örül. Noël Le Graët a Le Parisien nevű lapnak adott interjújában arról beszélt, hogy az értékesítési osztály fiatal munkatársainak volt az ötlete, hogy a rapper dalával jelentsék be a francia Eb-keret tagjait, amiről ő nem tudott. Le Graët elmondása alapján utólag már sajnálja, hogy így jártak el, a válogatott tagjait szerinte a szokásos módon kellett volna bejelenteni.

A cikk megjelenését követően Kaotik747 a Twitteren üzent a labdarúgó-szövetség elnökének, leírva, hogy ellentétben a műfajról alkotott általános képpel, ő pozitív rapzenét játszik, amelynek a címe megegyezik a francia nemzeti himnusz első sorával: „Előre ország népe”.

🇫🇷Bonsoir Monsieur Le Graët , " target="_blank" rel="noopener noreferrer">@FFF , je m’appelle Kaotik 747. Je propose un rap positif, aux antipodes de l’image que véhicule généralement cette musique. Mon hymne s’intitule ALLONS ENFANTS DE LA PATRIE. Á bientôt. Voici le lien de la chanson: https://t.co/O5krqyzQRD 🇫🇷⚽️❤️ pic.twitter.com/aAwDowxfzl

 

Borítóképünkön Youssoupha, a kongói származású francia rapper

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában