Fellobbant a láng

2022.02.04. 13:00

Látványos megnyitóval elkezdődött a XXIV. téli olimpia Pekingben

A stadionba 34.-ként bevonuló magyar küldöttség nemzeti zászlaját két alpesi síelő, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte.

Megkezdődött a XXIV. téli olimpia pénteken Pekingben: a február 20-ig tartó játékokat hivatalosan Hszi Csin-ping kínai elnök nyitotta meg.

A Nemzeti Stadionba harmincnegyedikként bevonuló magyar küldöttség nemzeti zászlaját két alpesi síelő, Kékesi Márton és Tóth Zita vitte, mögöttük öten vonultak.

Pekingben 91 ország 2871 versenyzője – köztük 14 magyar – indul. Az ötkarikás eseményen 15 sportág 109 versenyszámában avatnak győztest. Peking az első város, amely nyári (2008) és téli olimpiának is otthont ad.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke a megnyitón hangsúlyozta, hogy ambíciójának eredményeként Kína sportnemzeté vált, és ma már mintegy 300 millióan űznek ebben az országban valamilyen téli sportot. Ezt nagyszerű eredménynek nevezte, és úgy fogalmazott: a mostani olimpia új korszakot nyit, új szintre emeli a téli sportokban való részvételt világszerte.

Thomas Bach, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) elnöke beszédet mond a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 4-én.Forrás: Kovács Tamás / MTI

A kínai népnek köszönhetően írhatunk most új fejezetet a sporttörténelemben

– hangoztatta.

A sportolóknak azt mondta, most válthatják valóra álmaikat. Kiemelte, egyben ők azok, akik megmutathatják, milyen az a világ, amelyben mindenki azonos szabályok szerint játszik, miközben békében élnek az olimpiai faluban, ahol nincs semmiféle megkülönböztetés. Egyúttal kérte a világ politikai vezetőit is, hogy adjanak esélyt a békének.

Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 4-én. Tizennégy magyar sportoló indul a versenyeken.Forrás: Kovács Tamás / MTI

Caj Csi, a szervezőbizottság elnöke kiemelte, hogy a koronavírus-járvány komoly feladat elé állította a rendezőket, de ebben a helyzetben is igyekeznek a legjobban megfelelni az elvárásoknak. Hangsúlyozta az összefogás, a megértés és a támogatás szükségességét, és arról is beszélt, hogy az olimpia nemcsak az eredményekről szól, hanem az összetartozásról, a különbségek áthidalás és a megértésről.

A helyi idő szerint péntek esti ünnepségre a pandémia miatt a 80 ezres Madárfészekbe mintegy 25 ezer nézőt engedtek be, a programot pedig lerövidítették kétórásra. A mínusz öt fokos hidegben rendezett megnyitó központi eleme a Li Paj kínai költő közel 1300 éves versében megénekelt hópehely volt. Már a küldöttségek bevonulásakor is hópelyhekben jelenítették meg az országok nevét, majd a színes műsor is arról szólt, hogy nincs két egyforma hópihe, de voltaképpen mégis mindegyik hasonló.

A műsor mintegy háromezer szereplőjének 95 százalékát tizenévesek tették ki.

A XXIV. téli olimpia nyitóünnepsége a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 4-én.Forrás: Kovács Tamás / MTI

A sportolók bevonulása előtt jégből készült hatalmas méretű olimpiai ötkarikát emeltek a bejárat elé. Az olimpiai lobogót a program vége felé hat hazai téli sportoló hozta, köztük Csang Hung, Kína első olimpiai bajnok gyorskorcsolyázója, Han Hsziao-peng síakrobata, Kína első „havas” olimpiai bajnoka, Sen Hszüe műkorcsolyázó, a sportág első kínai ötkarikás bajnoka, és Luo Cse-huan, aki gyorskorcsolyázóként még 1963-ban megszerezte Kína első világbajnoki címét téli sportágban.

Az olimpiai esküt Vang Csiang sífutó, Liu Csia-jü hódeszkás, valamint egy bíró és egy edző mondta el. Az olimpiai lángot a stadionban generációk adták át egymásnak, legendás, különböző évtizedben született kínai sportolók, végül a 2000-es években született Dinigeer Jila-mucsiang és Csao Csia-ven vitte fel a lángot egy emelvényre, majd egy hópehely közepébe került. A fenntarthatóság jegyében az utolsó fáklya lett az olimpiai láng, ami ott fog égni február 20-ig.

 

Korábban írtuk:

 

Kövesse az eseményeket a Nemzeti Sport folyamatosan frissülő, élő közvetítésének segítségével!

Pénteken magyar idő szerint 13 órakor megkezdődött a XXIV. téli olimpia megnyitó ünnepsége a Pekingi Nemzeti Stadionban, amit formája miatt Madárfészeknek is neveznek.

A 91 résztvevő ország felvonulásakor két alpesi síző, Kékesi Márton és Tóth Zita viszi majd a magyar zászlót.

A világhírű kínai filmes, Csang Ji-mu rendezte a pekingi téli olimpia megnyitó ünnepségét, aki 2008-ban már a pekingi nyári olimpiai játékok megnyitóját is megrendezte – írja az Origo.

A kínai rendező egyszerű ceremóniát ígért, és korábban elárulta, hogy merész, teljesen új módon gyújtják majd meg az olimpiai lángot. A környezetvédelemre való tekintettel alacsony szén-dioxid-kibocsátású olimpiai fáklyát terveztek.

A megnyitón mintegy háromezer fellépő működik közre, és a hideg, valamint a pandémia miatt körülbelül másfél órásra tervezték az ünnepséget.

A pekingi téli olimpia február 20-ig tart. Tizennégy magyar sportoló indul a versenyeken.

Borítókép: Tóth Zita és Kékesi Márton alpesi sízők viszik a nemzeti zászlót a magyar küldöttség élén a XXIV. téli olimpia nyitóünnepségén a pekingi Nemzeti Stadionban 2022. február 4-én. Fotó: MTI/Kovács Tamás

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!