Európai Konferencia Liga

2023.09.21. 18:47

A Ferencváros 3-1-re nyert a szerb Cukaricki ellen

Zsinórban az ötödik ősz kezdődött meg úgy, hogy a Ferencváros labdarúgócsapata valamelyik európai kupasorozat csoportkörében érdekelt. Az Európai Konferencia Ligában először szereplő Fradi a szerb Cukaricki ellen kezdte meg a csoportküzdelmeket, a találkozót pedig 3-1-re megnyerte a magyar csapat!

MW

Ferencvárosi gólöröm a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének els fordulójában

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

Dejan Sztankovics a Nagyecsed elleni Magyar Kupa találkozón mutatkozott be a Ferencváros kispadján, és bár imponáló győzelmet arattak a zöld-fehérek (0-8 lett a vége), a valódi mércének mégiscsak a belgrádi Cukaricki elleni EKL találkozó számít. Érdekesség, hogy az utóbbi öt esztendőben a Ferencváros minden jelenleg is futó európai kupasorozat csoportkörében pályára lépett.

A Cukaricki hazai bajnoki sikerrel hangolt, nem is akárki ellen, hiszen a Crvena Zvezda csapatát sikerült hazai pályán legyőzniük.
A két csapat a következő felállásokban kezd:

Ferencváros: Dibusz – Botka (Sigér), S. Mmaee, I. Cissé, C. Ramírez – Makreckis, Abu Fani (Mohammed Ali) – Owusu (Lisztes), Zachariassen, Marquinhos – Varga Barnabás (Pesics).
Csukaricski: Szamurovics – Sztevanovics, Szubotics, Vranjes – Tosics, Nikevics (A. Jankovics), Sissoko, Docsics (N. Sztankovics), Kovacs – Adetunji (Cvetkovics), Ivanovics.

Aktívabban kezdett a Fradi

A Ferencváros már az első percekben letámadta ellenfelét, amivel a Cukaricki nem is nagyon tudott mit kezdeni. A hazaiak egyébként szokásos zöld-fehér szerelésükben, a Cukaricki feketében lépett pályára az Üllői úton, szinte telt ház előtt. A kilencedik percben úgy tűnt, góllá érik a nyomás, Abu Fani beívelésébe ugyan nem ért bele Varga Barnabás, mielőtt a kapuba került volna a labda, ám mivel lesen állt a magyar támadó, végül nem adták meg a találatot. 

Az első negyedóra egyértelműen a Ferencvárosé volt, több ígéretes támadást is vezettek a hazaiak. A vendégek ha meg is szerezték a labdát, általában a félpályáig sem nagyon tudták azt megtartani a letámadó Fradival szemben. 

Az első szerb lehetőségre a 17. percig kellett várni, Botka hibája után alakult ki helyzet a ferencvárosi kapu előtt. Ezután visszaesett a mérkőzés irama a következő percekben. 

A félidő közepén pedig jött a hidegzuhany, az első tudatosnak tűnő szerb támadásból meg is szerezte a vezetést Ivanovics a vendégeknek a 26. percben.

A bekapott góltól magához tért a Fradi, és Botka révén majdnem egy tizenegyeshez jutottak a zöld-fehérek, azonban a videóbíró alapján – jogosnak tűnően – visszavonta a büntetőt a játékvezető. A Fradi ismét agresszívebben kezdett játszani, aminek aztán meg is lett az eredménye. A félidő vége előtt ugyanis egy Dibusztól induló egy gyors támadás végén 

jogos tizenegyeshez jutott a Ferencváros, amit Varga Barnabás magabiztosan értékesített a 44. percben!

Az első félidő végén 7 percet hosszabbított a spanyol Guillermo Cuadra Fernández játékvezető, 

amelynek utolsó percében Owusu lőtt remekül a kapuba, ezzel pedig megfordította a Ferencváros az első félidőben a mérkőzés állását!

A Ferencváros kezdőcsapata a labdarúgó Konferencia-liga csoportkörének első fordulójában a szerb Cukaricki ellen
Fotó: Illyés Tibor / Forrás:  MTI

Visszaesett a színvonal, nőtt az előny

A második félidő első perceiben is a Fradi volt aktívabb, azonban mintha némi könnyelműség is csúszott volna a játékukba, ami több elvesztett labdát eredményezett a támadások közben. 

A 60. perc környékére nagyon leült a mérkőzés, a Cukaricki nem nagyon tud támadni, a Fradinak meg kényelmes a 2-1-es állás, amit biztosan tart.

A 63. percben már inkább sétálgattak a játékosok, mint futottak vagy kocogtak volna. A 66. percben aztán Ramirez jó 30-35 méterről lőtt szabadrúgást, ami nem sokkal zúgott el a kapu mellett. Szép jelenet volt, hogy aztán egy perc múlva a frissen beállt Pesics szerezzen majdnem gólt. 

Erre egészen a 79. percig kellett várni, amikor Lisztes lövése még kijött a kapusról, a kipattanót azonban Pesics kíméletlenül bevágta a hálóba!

A harmadik gól után ismét megélénkült a mérkőzés, a fiatal Lisztesen és Pesicsen lehetett leginkább érezni, hogy eredményesek akarnak lenni, az ő beállásuk után egyértelműen javult a Fradi játéka. Ahogy a mérkőzés nagy részében, úgy a hosszabbításban sem tudott mit kezdeni a Cukaricki a Ferencvárossal, így az első félidő közepét leszámítva egyáltalán nem forgott veszélyben az FTC győzelme.

A csoport másik találkozóján a Genk otthonában 2-2-es döntetlent játszott a Fiorentina, ami azt is jelenti, hogy a Cukaricki ellen megszerzett három ponttal a Ferencváros vezeti az EKL csoportját az első kört követően.

Sztankovics elégedett volt a hozzáállással

Dejan Sztankovics vezetőedző rendkívül elégedett volt a Ferencváros játékosainak hozzáállásával a Cukaricki ellen 3-1-re megnyert mérkőzésen a labdarúgó Konferencia-liga csütörtöki nyitófordulójában. 

Leginkább a hozzáállásnak örülök, mert ez a legfontosabb a jó eredmények eléréséhez. Kifejezetten jól játszottunk

 – mondta az MTI érdeklődésére a szerb tréner, aki fenomenálisnak nevezte a hangulatot az első hazai találkozóján.

Nagy volt a nyomás, de amikor hátrányba kerültünk, akkor sem a csapat, sem a szurkolók nem álltak le, így együtt sikerült fordítanunk.

A játékosként Bajnokok Ligája-győztes szakember a videobíróról is beszélt, miután elvette a Ferencváros egy-egy gólját és büntetőjét. Ahogy kifejtette, ő már megszokta a VAR-t, ezért nem izgult a döntések előtt, mert 99 százalékban ilyenkor jó ítélet születik.

Nagyon örültem Pesic góljának, mert sérülés miatt sokat kihagyott. De Varga Barnabás is remekül futballozott. Mindkettőjükre számítok a jövőben is

– mondta középcsatárairól Stankovic azt követően, hogy a szerb és a magyar támadó is eredményes volt.
Kollégája, Igor Matic gratulált a magyar bajnoknak, egyúttal megérdemeltnek nevezte a sikerét.

Jól kezdtünk, az első fél órában a saját játékunkat tudtuk játszani, ennek köszönhetően vezettünk is, de nagy hibákból fordított a Ferencváros. A hiba a játék része, többnyire pedig az a csapat nyer, amelyik kevesebbet hibázik. A második félidőre célra törőbb futballt kértem és cserékkel próbáltunk frissíteni, de így sem sikerült egyenlíteni

– értékelt Matic, aki szintén kiemelte a „fantasztikus hangulatot és a gyönyörű stadiont”. Úgy vélte, mindig öröm ilyen atmoszférában futballozni.

A magyar bajnok két hét múlva az idén döntős és az F csoportban a belga Genk vendégeként 2-2-es döntetlennel rajtoló olasz Fiorentina vendége lesz a második körben.

 A négyes első helyezettje a nyolcaddöntőbe jut, a második pedig az Európa-liga egyik csoportharmadikjával találkozik a 16 közé kerülésért.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában