Résen vannak

2017.08.26. 10:39

Pápai testőrparancsnok: csak idő kérdése egy Vatikán elleni terrortámadás

Gyanús drón miatt rendkívüli ellenőrzést hajtottak végre szombaton reggel a Vatikánváros és környéke feletti légtérben az olasz és a vatikáni biztonsági erők. A pápai testőrség parancsnoka szerint csak idő kérdése, és a Vatikánra is terroristák támadhatnak. 

Szemtanúk szerint egy kis méretű drón többször is látható volt a Szent Péter tér és a Vatikánnal szomszédos római utcák felett. A drón miatt azonnali terrorizmusellenes ellenőrzés lépett életbe: az olasz rendőrség, csendőrség, valamint a vatikáni biztonsági erők közösen fésülték át a területet, amelynek légterét helikopterrel is tüzetesen ellenőrizték. A drónt és üzemeltetőjét nem találták meg.

A Vatikánváros feletti légtér repüléstilalmi övezetnek számít. Az olasz utcákon is tilos a drónok használata az Olaszországban 2015 óta hatályos terrorizmusellenes intézkedések értelmében.

Az Iszlám Állam (IÁ) terroristaszervezet az utóbbi napokban interneten közölt videókkal támadással fenyegette meg Róma városát, a Vatikánt és Ferenc pápát. Christoph Graf, a svájci gárdisták parancsnoka úgy nyilatkozott,

csak idő kérdése, és a Vatikán ellen is terrorista merényletet követhetnek el.

Az 1506-ban alapított 110 tagú pápai testőrség feladata a mindenkori egyházfő védelme. Ugyanezt szolgálja a 150 tagú vatikáni csendőrség is. Ferenc pápa eddig még egyetlen programját sem módosította esetleges terroristaveszély miatt, gyakori közszerepléseikor sem visel golyóálló mellényt, és nem engedi, hogy a biztonsági emberek közvetlen közelről védjék őt.

A biztonsági intézkedések kiterjednek a kereszténység jelképeinek számító Szent Péter-bazilikára és a többi római bazilikára is, amelyeknek környékét – mivel olasz területről van szó – az olasz fegyveres erők és csendőrség ellenőrzi. A Szent Péter tér felé vezető sugárút 2015 óta zárva van a járműforgalom előtt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában