Járvány

2020.04.11. 10:41

Operatív Törzs: az idősotthon új betegei közül senki nincs intenzíven (videó)

Jelentősen nő a laboratóriumi vizsgálatok száma, nem követhető már a járvány terjedése – hangzott el a szombati sajtótájékoztatón.

Forrás: Youtube / M1

Az operatív törzs szombati sajtótájékoztatóján Müller Cecília országos tisztifőorvos arról számolt be, hogy 120-szal, 1310- zel nőtt a regisztrált koronavírusos fertőzések száma Magyarországon, az elmúlt 24 órában nyolc, jellemzően idős beteg hunyt el. Szavai szerint: már közel 32 ezer tesztet végeztek – tudósít a Magyar Nemzet.

A Pesti úti idősotthonnal kapcsolatban elmondta: az elmúlt egy napban további 56 pozitív főt regisztráltak, akiket a többi fertőzötthöz hasonlóan kórházba szállítottak, ám

a betegek többsége viszonylag jól van, senki nincs lélegeztetőgépen.

Az otthon negatív lakóit elkülönítették, az intézmény többi részén fertőtlenítést végeznek.

Müller Cecília kitért arra,

a vírus terjedése egyre kevéssé utolérhető, nem lehet választ adni arra, hogy hogyan és kitől került be a fertőzés a közösségbe.

Fertőzést bárki átadhat és visszafelé igaz.

Amire a szakma felfigyelt egy dolgozó pozitivitása, de sémiképpen nem kizárható az, hogy bárhogyan bekerülhetett a zárlatot megelőzően a vírus, az idősek találkoztak fertőzőszeméllyel – magyarázta a tisztifőorvos. Hozzátette: a zárlatot követően ilyen nem történhetett meg. Látogatási tilalom, felvételi zárlat és a járványügyi intézkedések, azaz mindenki megkapta a rendkívüli eljárási rendet.

A tisztifőorvos elmondta: az otthon minden dolgozója számára tartanak képzést a fertőtlenítéssel és a fertőtlenítőszerek használatával kapcsolatban. Mint mondta,

fontos időt szentelni az ünnepi rituáléknak, s infokommunikációs eszközök segítségével a kijárási korlátozás alatt is tartható a kapcsolat a rokonokkal, ismerősökkel.

Müller Cecília a túlevés negatív hatásaira is figyelmeztetett.

Müller Cecília hozzátette:

a Pesti úti Idősek Otthonában is visszamenőleg ellenőrizni fogjuk, hogy a jogszabályoknak megfelelően jártak-e el.

A sajtótájékoztatót itt megtekintheti:

Kiss Róbert rendőr alezredes arról számolt be: öt teherszállító repülő érkezett Kínából és Dél Koreából, 5 millió maszk, 20 ezer teszt, 500 ezer kesztyű, érkezett. A határokon a kilépő korlátozásokat enyhítették, egyedül Battonya nincs benne. Egy 59 éves koronavírussal fertőzött férfi tegnap engedély nélkül hagyta el az Uzsoki kórházat, este visszament, büntető eljárást indítottak ellene.

Kiss Róbert:

a települési polgármesterek kérhetik a rendőrség segítségét a közterületekkel kapcsolatos, eltérő szabályozás betartatására.

Müller Cecília a Covid-19 leggyakoribb tüneteivel kapcsolatban a lázat, a köhögést, a fejfájást és a légszomjat emelte ki, hozzátéve: sok esetben, főleg a krónikus betegeknél atipikus tünetek is megjelenhetnek. Szavai szerint a Pesti úti idősotthon nagy számú megbetegedései számottevő részét teszik a ki a koronavírusos betegeknek, de az intézmény fertőzöttjeit leszámítva is markánsan emelkedett a megbetegedések száma.

Kiss Róbert nyomatékosította: ellenőrzik a hatósági házi karanténokat, de büntetik a kijárási korlátozás megszegőit is, közel tízezer esetről tudnak az országban.

Újságírói kérdésre a rendőr alezredes elmondta:

a várakozási díj elengedése a tömegközlekedési eszközök tehermentesítése céljából került bevezetésre, ez nem azt jelenti, hogy az utcára hívjuk az embereket,

mindenki tartsa be a kijárási korlátozásokat, csak alapos indokkal menjünk utcára. A tiltott helyen parkolást továbbra is büntetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában