tragédia

2020.05.18. 12:52

Pokolgépes és lőfegyveres támadásban meghaltak többen Afganisztánban

Öngyilkos merénylő robbantotta fel magát hétfőn a kelet-afganisztáni Gazni városában, a merényletben, amelynek az elkövetését a kormányellenes tálibok vállalták, legalább 7-en meghaltak. Az ország északi részén fegyveresek Kabulhoz hű milicistákra támadtak, többet megöltek közülük, hivatalos források szintén a tálibokat nevezik meg támadókként.

Gazniban a merénylő az afgán hírszerzés épületénél robbantotta fel magát, a helyi kórház igazgatója szerint heten haltak meg, és több mint huszonöt sebesült van, többségük katona.

Helyszíni beszámolók szerint a robbantás után tűzharc alakult ki a fegyveres tálibok és a biztonsági erők között. A környéket lezárták.

Az északi Tahár tartományban tálibok támadtak a kormánnyal szövetséges helyi milicistákra. Heten meghaltak közülük, ketten pedig megsebesültek – közölte a rendőrség.

Zabihullah Mudzsáhid, a tálibok egyik szóvivője Twitter-üzenetben közölte, ők követték el a gazni merényletet.

A múlt héten Afganisztán több pontján ismét fellángolt az erőszak. Kedden fegyveresek Kabulban megtámadtak egy szülészeti klinikát, és megöltek több embert, köztük két újszülöttet és várandós nőket. A támadás után nem sokkal Asraf Gáni afgán elnök bejelentette, hogy a hadsereg újrakezdi a tálibok elleni hadműveleteit.

Ugyancsak kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát a kelet-afganisztáni Nangarhar tartományban, egy temetési menetben. A merénylet elkövetéséért később az Iszlám Állam terroristaszervezet jelentkezett.

Az Egyesült Államok és a tálibok képviselői február végén Dohában békemegállapodást írtak alá, amely egyebek közt rendelkezett Kabul és a radikálisok közti tárgyalások megindításáról és a fogolycseréről is.

Szakértők szerint a mostani támadássorozat kisiklathatja e megbeszéléseket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában