Ország-világ

2021.10.18. 10:37

Szijjártó: az EU-nak segítenie kell Líbiát határai megvédésében (videó)

A külgazdasági és külügyminiszter Luxemburgból jelentkezett be közösségi csatornáján élő videóban.

– A görög külügyminiszter javaslatára Líbia külügyminiszterével találkoztak az uniós külügyminiszterek – mondta videójában Szijjártó Péter, aki az uniós külügyminiszterek tanácskozásán vesz részt.

A külgazdasági és külügyminiszter azt mondta, az észak-afrikai stabilitás szorosan összefügg az európai biztonság kérdésével, és Líbia az utóbbi időszakban a migráció átjáróházává vált: sok tíz-, százezer migráns érkezett Európába az országon keresztül.

Hozzátette, most van némi remény, hogy Líbiában is eljön a stabilitás és a béke időszaka; december 24-én tartják ugyanis a választásokat az országban, ami után rendeződhetnek a helyi viszonyok.

A miniszter elképesztőnek nevezte, hogy a líbiai kormányt már most támadják a különböző NGO-k és az emberi joginak nevezett szervezetek, amelyek megpróbálják gátolni az észak-afrikai ország kormányát, hogy fellépjen az illegális bevándorlás ellen.

A visegrádi országok már 2017 decemberében felajánlottak 35 millió eurót a líbiai parti őrség megerősítésére, de Brüsszel miatt a felajánlott forrásból vásárolt hajók még csak most kezdtek el megérkezni a szervezethez.

– Mi azt gondoljuk, hogy az Európai Uniónak igenis segíteni kell ezt a líbiai folyamatot és azt szorgalmazzuk, hogy ahogy a visegrádi országok korábban támogatást adtak a tengeri határ védelmére, úgy az Európai Unió rakjon össze egy komoly pénzügyi támogatási csomagot a líbiaiak déli határának védelmére – fogalmazott Szijjártó Péter.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában