Közvélemény-kutatás

2022.10.21. 07:27

Nézőpont Intézet: az aktív magyarok 52 százaléka szavazna a Fideszre

Az elmúlt csaknem két hónapban a Fidesz támogatottságának csökkenése megállt, a miniszterelnök elégedettségi indexe pedig mostanra elérte az 53 százalékos szintet – ismerteti a Magyar Nemzet a Nézőpont Intézet kutatásának eredményeit.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (k) az elhúzódó háború miatt kialakult európai gazdasági válságról, a háborús inflációról és az energiaárak alakulásáról ad tájékoztatást a Fidesz és a KDNP-frakciónak a parlamentben 2022. július 11-én

Forrás: Miniszterelnöki Sajtóiroda

Fotó: Fischer Zoltán

A nyár végi hét százalékpontos gyengülése után októberre öt százalékponttal erősödött a kormánypárt – derül ki a Nézőpont Intézet felméréséből, amelyet a Magyar Nemzet szemlézett. Mint írják, a baloldali ellenzék térfelén csak a Demokratikus Koalíció tudott erősödni, kilenc százalékpontra emelve támogatottságát, a Momentum népszerűsége ugyanakkor a bejutási küszöb alá került.

Pártpreferenciák grafikája
Forrás: Nézőpont Intézet

A Nézőpont Intézet felhívja a figyelmet arra, hogy a nyár végén készített, szeptember elején publikált országos közvélemény-kutatásuk még a kormánypárt hét százalékpontos gyengülését, illetve a baloldal összesített támogatottságának csökkenését mutatta. 

Az elmúlt csaknem két hónapban azonban a Fidesz támogatottságának csökkenése megállt, sőt a kormánypárt vissza tudta szerezni egykori szavazóinak jelentős részét. 

Az október 17. és 19. között készült kutatás alapján a Fideszre az aktív magyaroknak ismét 52 százaléka adná voksát, amely az áprilisi választási eredményhez hasonló szintet jelent.
A kormánypártok növekedéséhez hozzájárult a miniszterelnök elégedettségi indexének javulása, amely mostanra elérte az 53 százalékos szintet. A népszerűségnövekedést magyarázza az is, hogy a nyár folyamán bejelentett rezsicsökkentés-módosítás csak kevesebb, mint a társadalom negyedét, 24 százalékát érintette jelentős mértékben, míg a magyarok 67 százalékának, azaz kétharmadának rezsiköltségei csak kis mértékben vagy egyáltalán nem változtak.

A teljes cikk ide kattintva érhető el.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában