Beiktatás

2023.06.21. 14:05

A lengyel elnök kormányfőhelyettesnek nevezte ki Jaroslaw Kaczynskit

Andrzej Duda lengyel elnök szerdán miniszterelnök-helyettesnek nevezte ki Jaroslaw Kaczynskit, a kormánykoalíciót vezető Jog és Igazságosság (PiS) párt elnökét.

MW

Jaroslaw Kaczynski, a Lengyelországban kormányzó Jog és Igazságosság Pártjának (PiS) elnöke 2020 októberétől 2022 júniusáig egyszer már betöltötte a miniszterelnök-helyettesi tisztséget Mateusz Morawiecki kormányában

Forrás: MTI/EPA-PAP

Fotó: Tomasz Wiktor

A varsói államfői palotában rendezett beiktatási ünnepségen mondott beszédében Andrzej Duda emlékeztetett arra, hogy Kaczynski 2020 októberétől 2022 júniusáig egyszer már betöltötte a miniszterelnök-helyettesi tisztséget Mateusz Morawiecki kormányában. Akkor a belbiztonsági és a védelmi tárcákat felügyelte. 

Az államfő kijelentette: a PiS elnöke jelenleg is "teljes mértékben elhivatott" a biztonsági feladatok, ezen belül a hadsereg korszerűsítésének összehangolására.

A nemzetbiztonságra az elnök szerint az őszi lengyel parlamenti választások előtt "különösen ügyelni kell". 

Duda kijelentette: egy Lengyelországtól "nem messze fekvő nagyhatalom" az utóbbi években a világ több országában is megpróbált beavatkozni a választási folyamatokba. Ilyen próbálkozásokra az államfő szerint a legközelebbi hónapokban Lengyelországban is sor kerülhet.

A beiktatási ünnepségen Andrzej Duda egyúttal elfogadta az eddigi négy kormányfőhelyettes – Mariusz Blaszczak nemzetvédelmi miniszter, Piotr Glinski kulturális és örökségvédelmi miniszter, Henryk Kowalczyk tárca nélküli miniszter, valamint Jacek Sasin állami vagyonügyi miniszter – lemondását. A négy politikus továbbra is megtartja miniszteri posztját.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában