Felmérés

2023.06.23. 07:23

Nézőpont Intézet: a magyarok többsége azonnali tűzszünetet szeretne

A baloldali pártok – szavazóikkal ellentétben – továbbra is a fegyverszállítások mellett érvelnek és következetesen támadják a magyar kormány fegyverszünetet követelő, békepárti álláspontját.

MW

A 60. Területvédelmi Zászlóalj ukrán katonái orosz állásokba lövöldöznek egy teherautóra helyezett S60-as légelhárító ágyúval, Bahmutban, Ukrajnában 2023. június 19-én

Forrás: Anadolu Agency/AFP

Fotó: Wojciech Grzedzinski

Csaknem ötszáz nappal az orosz–ukrán háború kitörése után a nemzetközi álláspontokkal szemben Magyarországon még mindig többségben vannak a békepárti tábor képviselői. A Nézőpont Intézet arra volt kíváncsi, hogy mi a magyar választók véleménye abban a kérdésben, hogy helyes-e azonnali tűzszünetet követelni Ukrajnában. 

A kormánypárti szavazók szinte kivétel nélkül (91 százalék) egyetértenek a kormány által is képviselt politikával

Egyértelmű békepárti álláspont mutatkozik a kérdésben, hiszen a magyarok háromnegyede (75 százalék) szerint helyes az azonnali tűzszünet követelése Ukrajnában, és mindössze 15 százalék helyteleníti azt. 

Baloldali pártok a tűzszünet ellen

Az azonnali fegyvernyugvás célja egyaránt népszerű a békés évtizedekben született 18–39 év közöttiek (73 százalék), a hidegháború idején született 40–59 év közöttiek (77 százalék) és a 20. század fegyveres konfliktusokkal és megtorlásokkal terhelt időszakában született 60 év felettiek (76 százalék) körében is. 

A kormánypárti szavazók szinte kivétel nélkül (91 százalék) egyetértenek a kormány által is képviselt politikával, amely a háborúzó felek tárgyalóasztalhoz ültetését, a fegyveres konfliktus békés rendezését követeli. 

A baloldali szavazók 58 százaléka tartja helyesnek az azonnali tűzszünet követelését Ukrajnában, s kevesebb mint harmaduk (30 százalék) tartja azt helytelennek. Ezek alapján a baloldali pártok nem a baloldali választókat képviselik, mivel véleményük közelebb áll külföldi támogatóik álláspontjához: 

továbbra is a fegyverszállítások mellett érvelnek, valamint következetesen támadják a magyar kormány fegyverszünetet követelő, békepárti álláspontját.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában