De még nem lélegezhetnek fel

2023.07.28. 11:23

Csillapodtak az erdőtüzek Görögországban – frissült

Csaknem két hétig tartó pusztítás után pénteken csillapodtak a görögországi erdőtüzek, a tűzoltók ugyanakkor még próbálják megfékezni az újra felcsapó lángokat az ország középső részén, ahol az előző nap az egyik lőszerraktárban történt robbanások elől menekültek az emberek.

MW

Egy helyi lakos dolgozik a lángok megfékezésén Néa Anhialosz tengerparti település közelében, miután a légierő egy lőszerraktárában okoztak robbanásokat a görögországi erdőtüzek 2023. július 27-én

Forrás: Eurokinissi / AFP

Fotó: Tatiana Bolari

A rendkívüli hőség és az erős szél által gerjesztett tüzek július 17-e óta öt ember életét oltották ki az országban, otthonokat, farmokat és gyárakat pusztítottak el, valamint erdős területeket perzseltek fel.

A lángok csütörtökön elérték a légierő egyik lőszerraktárát Néa Anhialosz tengerparti település mellett. A lerakatban keletkezett tűz hatalmas robbanásokat okozott és megközelítette a lakónegyedeket, ahonnan az emberek szárazföldön és tengeren menekültek Volosz városába. A közeli katonai repülőtéren állomásozó vadászgépeket elővigyázatosságból áthelyezték

– közölte egy kormánytisztviselő. Nikosz Dendiasz görög védelmi miniszter pénteken közölte, hogy elrendelte az incidens kivizsgálását.

Kimenekítésre váró emberek Néa Anhialosz tengerparti településen, miután a légierő egyik lőszerraktárában okoztak robbanásokat a görögországi erdőtüzek 2023. július 27-én 
Fotó: Ikonomu Vaszilisz / Forrás: MTI/EPA/ANA-MPA

A tűzoltók „emberfeletti erőfeszítéseket” tettek, ám a Volosz környékén és Ajaloszban újra fellángoló tüzeket egyelőre nem sikerült megfékezniük – közölte a katasztrófavédelem.

A munkaügyi minisztérium szerdán és csütörtökön is felszólította a környékbeli munkáltatókat, hogy másnap függesszék fel cégeik működését.

Lemondott pénteken Nótisz Mitarákisz, az állampolgárok védelméért felelős miniszter, görög sajtóértesülések szerint azért, mert az elmúlt tíz nap során nem sikerült hatékonyan fellépni az országban több helyütt pusztító erdő- és bozóttüzek ellen, 

ráadásul a sokak számára válságos napokban egy görög szigeten nyaralt.

Kiriákosz Micotákisz csütörtökön kijelentette: Görögországnak meg kell reformálnia a tűzoltási és tűzmegelőzési politikáját, és többet kell tennie a klímaváltozásnak az ország gazdaságára és társadalmára gyakorolt drámai hatásainak enyhítése érdekében.

Görögország számos erdőtűzzel küzd az idén, a lángok elleni küzdelmet tovább nehezíti a 40 Celsius-fokot meghaladó hőhullám és az erős szél. 

A tűzvész eddig öt ember életét követelte országosan. 

Rodosz szigetén, ahol a hét végén több mint 20 ezer ember menekült el otthonából és a tengerparti szállodákból, 11. napja küzdenek a lángokkal, amelyek a sziget területének mintegy tíz százalékát felperzselték.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában