32. Tusványos

2023.07.22. 15:04

Orbán Viktor átfogó jövőképet adott

Orbán Viktor tusnádfürdői beszédeiben mindig átfogó geopolitikai értékelést, jövőképet és elemzést nyújt. Nem volt ez másképp idén sem – fogalmazott az Origónak Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője a helyszínen, az erdélyi Tusnádfürdőn.

MW

Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője

Forrás: MTI

Fotó: Koszticsák Szilárd

A beszéd után Deák Dániel elmondta, a miniszterelnök most is egy összetett geopolitikai kitekintést adott, amiben arról beszélt, hogy Kína erősödése gyakorlatilag átrendezi a hatalmi pozíciókat az egész világon.

Ehhez Magyarországnak alkalmazkodnia kell, hiszen egy új egyensúlyi helyzet alakul ki a világban.

A politológus emlékeztetett, Magyarország egyértelműen nyitott arra, hogy a gazdasági kapcsolatait Kínával, mint Oroszországgal fenntartsa, és ez a miniszterelnök beszédében is egy nagyon fontos kulcselem volt.

El is mondta a miniszterelnök, hogy meglehetősen képmutató a nyugati politika, hiszen a nyugati cégeknek a túlnyomó többsége szintén ott van Oroszországban. Tehát amikor Magyarországot támadják emiatt, akkor egy kétszínű politikát láthatunk a nyugati vezetők részéről

– hívta fel rá a figyelmet Deák Dániel.

Szintén kulcselem volt Orbán Viktor beszédében a gazdaság kérdése. A kormányfő úgy fogalmazott, hogy túl vagyunk a nehezén, és bár a koronavírus-járvány, háborús helyzet, magas inflációs környezet nagyon megviselte a magyar gazdaságot, de látjuk, hogy ezen az időszakon túl vagyunk. 

Az év végére egyszámjegyű lesz az infláció, és azt is láthatjuk, hogy nem csak az inflációnak a mértéke csökken, hanem az árak is elkezdtek csökkenni.

Deák Dániel kiemelte, ez egy nagyon pozitív fejlemény, a gazdasági növekedés ismét be fog indulni, ami mellett csökkenő infláció várható az elkövetkezendő időszakban. 

Ezzel párhuzamosan fontos az is, hogy a magyar kormány nem tett le azokról a vállalásairól, amelyeket az elmúlt 13 évben megfogalmazott, tehát családtámogatás, a nyugdíjasok helyzetének a javítása és az ország gazdaságának az erősítése, beruházásokkal ez mind-mind megmarad a jövőben is

 – hívta fel rág a figyelmet a politológus.

Ez egy nagyon azt vetíti előre, hogy a jövő év ez már sokkal könnyebb lesz, mint az idei esztendő

– emelte ki az elemző.

A teljes elemzés az Origo oldalán érhető el.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában