MCC Feszt

2023.07.29. 15:33

Szijjártó Péter: álságos és önsorsrontó az ukrajnai békével kapcsolatos európai uniós érvelés (videó)

Magyarország továbbra is mielőbbi fegyverszünetet és béketárgyalásokat sürget – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter szombaton az esztergomi MCC Feszten.

MW

Az MCC Feszt pódiumbeszélgetése a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól 2023. július 29-én

Forrás: MTI

Fotó: Bruzák Noémi

Álságos és önsorsrontó az ukrajnai békével kapcsolatos európai uniós érvelés, miszerint egyelőre nem megfelelőek a körülmények a rendezésről szóló tárgyalásokhoz, ezzel szemben Magyarország továbbra is mielőbbi fegyverszünetet és béketárgyalásokat sürget – jelentette ki a tárca tájékoztatása szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton az esztergomi MCC Feszten.

SZIJJÁRTÓ Péter; SZALAI Zoltán
Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól szóló panelbeszélgetésen a Mathias Corvinus Collegium esztergomi rendezvényén, az MCC Feszten 2023. július 29-én. Mellette Szalai Zoltán, a Mathias Corvinus Collegium főigazgatója
Fotó: Bruzák Noémi / Forrás: MTI

A tárcavezető a magyar külpolitika és külgazdaság kihívásairól szóló panelbeszélgetésen hangsúlyozta, hogy az ukrajnai invázió több mint ötszáz nappal ezelőtti megindítása óta Európa háborús pszichózisba süllyedt, és a közös külpolitika leszűkült erre az egyetlen témára.

„Több mint ötszáz napja csak a háborúról beszélünk. Holott pontosan tudjuk, hogy a háborúról ki mit gondol. Gyakorlatilag ugyanazt gondolja mindenki. Ez a háború rossz, brutális, a háborúban emberek halnak meg, gyakorlatilag rommá lőnek egy országot, a háborút abba kell hagyni, el kell ítélni, világosan meg kell nevezni, hogy ki az agresszor és ki az áldozat” – mondta.

Hiába próbálják egyesek úgy feltüntetni, ebben nincs vita. De ötszáz napja csak erről beszélünk (.) És mikor felvetjük, hogy beszéljünk a békéről, akkor jön, hogy te putyinista vagy, a Kreml propagandistája vagy, az oroszok barátja, kéme, satöbbi 

– sorolta.

„Holott én azt gondolom, Ukrajnának, az ukrán embereknek is, Európának is, sőt az egész világnak az lenne az érdeke, hogy végre béke legyen” – tette hozzá.

 

Majd képmutatónak nevezte, hogy az EU a világban máshol dúló fegyveres konfliktusok kapcsán rögtön tűzszünetre és béketárgyalásokra szólít fel, Ukrajna esetében viszont nem ez történik, amely kettősség elfogadhatatlan és káros.

Felidézte, hogy mindig az az ellenérv, hogy a körülmények nem megfelelőek még erre, miközben szavai szerint látni kell, hogy „holnap rosszabbak lesznek a körülmények, mint ma, és tegnap jobbak voltak a körülmények, mint ma, mivel tegnap még kevesebb ember halt meg, mint ma, és holnap még több lesz a halottak száma”.

„Tehát álságos, elfogadhatatlan és önsorsrontó az az érvelés, amit az európai uniós kollégáktól hallunk a békével szemben” – vélekedett. „Hiába támadnak minket emiatt, ma Európában mi állunk ki egyedül a béke szükségessége mellett” – fűzte hozzá.

Szijjártó Péter megdöbbentőnek minősítette az EU azon javaslatát, amelynek alapján a következő négy évben akár húszmilliárd euróval is támogathatnák az ukrajnai fegyverszállításokat, ami azt jelenti, hogy a közösség úgy gondolkodik, hogy négy évig még biztosan háború lesz.

Rámutatott: az is problémás, hogy Magyarországnak úgy kellene 200 millió eurót beleadnia ebbe, hogy közben hazánk nem kapja meg a neki járó EU-s forrásokat, illetve az OTP rajta van a háború nemzetközi szponzorainak ukrajnai listáján.

A szankciók kapcsán azt hangoztatta, hogy az elrendelt korlátozások megbuktak, az eredeti céljukkal szemben ugyanis nem kényszerítették térdre Oroszországot és nem vittek közelebb a békéhez, szerinte ezért le kellene vonni a politikai következményeket.

Valamint kifejtette, hogy noha a mainstream azt akarja elhitetni, hogy a világ a transzatlanti térséggel egyelő, valójában a globális többség a béke pártján van, mert a háború árát világszerte mindenki fizeti.

A miniszter az EU-s források befagyasztásáról szólva azt mondta, hogy nem bizonyos törvények állnak a háttérben, a valódi ok az, hogy Brüsszelnek küldetésévé vált a kereszténydemokrata, patrióta magyar kormány megbuktatása.

„Azért vagyunk nekik kényelmetlenek, mert homlokegyenest ellenkező politikát folytatunk, mint ami szerintük az egyetlen helyes, létező, elfogadható, tolerálható politikai irányvonal, s ha mindez még nem lenne elég, sikeresek is vagyunk” – fogalmazott.

„És ez azért durva, mert az összes, velünk szembeni eljárás okaként a demokrácia hiányát jelölik meg, miközben pont ők azok, akik lábbal tapossák a demokráciát, mert nem hajlandóak elfogadni a magyar emberek demokratikus akaratát” – jelentette ki.

A demokrácia legnagyobb szégyene ma Brüsszel és az európai bürokrácia

– közölte.

Szijjártó Péter óriási dolognak nevezte, hogy alig tízmilliós országként Magyarországgal foglalkoznak a nap 24 órájában egyes európai politikusok. „Én annyira sajnálom ezeket az embereket, egyszerűen úgy látom rajtuk, hogy ez gyógyíthatatlan hungarofóbia, amiben szenvednek” – mondta.

A David Pressman amerikai nagykövet bírálataival kapcsolatos kérdésre válaszolva pedig arról számolt be, hogy neki mik az elvárásai a magyar nagykövetekkel szemben. Tilosnak nevezte egyebek mellett a „beledumálást” a fogadó állam belpolitikájába, a politikusi megnyilvánulások kommentálását, illetve a részvételt a különböző felvonulásokon, tüntetéseken.

„Ha nekem egy nagykövetem a másik országban folyamatosan beleokoskodna belpolitikai ügyekbe, én azonnal hazahívnám, mert nem az a dolga és tiszteletlenség a másik országgal szemben” – emelte ki.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában