Erdőtüzek

2023.07.26. 10:58

Több száz tűzoltó próbálja megfékezni a lángokat Portugáliában

Erdőtűz pusztít Portugáliában, kedd délután óta több száz tűzoltó a helyiek segítségével próbálja megfékezni a lángokat a Sintra-Cascais nemzeti park környékén, amely a népszerű Cascais nyaralóhely közelében található – számol be az MTI.

MW

A tavalyi évben Portugália területének egy százalékán pusztítottak a lángok, idén eddig elkerülték a hőhullámok az országot

Forrás: MTI/EPA/LUSA

Fotó: Nuno André Ferreira

Az erdőtűz helyi idő szerint kedd délután 5 óra környékén támadt fel a Lisszabontól nyugatra található, mintegy 56 négyzetkilométeren elterülő Sintra-Cascais Nemzeti Park területén. 

Az oltáshoz 189 autóval vonult ki több mint 600 tűzoltó, és nappal repülőről is próbálják megfékezni a lángokat.

Az egyik környékbeli falu lakói is segítenek a tűzoltásban, vödrökből és tömlőkből locsolva próbálják megállítani a szél által felszított erdőtüzet.

Attól félünk, hogy a tűz eléri a házakat. Amennyire csak tudunk, próbálunk segíteni az oltásban, de vödrökkel ez nem sokat ér

– mondta egy helyi lakos.

A hatóságok szerint nem rongálódott meg egyetlen ház sem és komolyabb sérülés sem történt.

 Cascais polgármestere, Carlos Carreiras szerint az egyik legnagyobb kihívást az akár óránkénti 60 kilométeres széllökések jelentik, ezért elővigyázatosságból több embert is kitelepítettek.

Az uniós adatok szerint Portugáliát idén még elkerülte az Európa déli felén pusztító, halálos áldozatokat is követelő hőhullám. Az országban tavaly az erdőtüzek mintegy 85 ezer hektáron pusztítottak,  

ami Portugália területének csaknem egy százaléka, ez pedig a legmagasabb arány az Európai Unióban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában