Ukrán válság

2023.08.26. 07:22

Hollandia az összes F–16-os vadászgépét átadja Ukrajnának

Élő közvetítésünk az orosz–ukrán háború 549. napjáról az MTI, az Origo, a Magyar Nemzet és a Mandiner hírfolyamából válogatva.

MW

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök egy F-16-os vadászgépben ül az észak-dániai Vojensban található Skrydstrup légibázis hangárjában 2023. augusztus 20-án

Forrás: AFP

Fotó: Szergej GAPON

Nem fogadják el Kijevben az ukrán gabona behozatalára vonatkozó tilalmat 

Ukrajna külügyminisztériuma "elfogadhatatlannak" minősítette a gabonára vonatkozó uniós importkorlátozások fenntartását, miután több tagállam jelezte, hogy támogatja a korlátozás meghosszabbítását.

A minisztérium közleményben közölte:

Kategorikusan elfogadhatatlannak tartjuk az ukrán mezőgazdasági termékek behozatalára vonatkozó kereskedelmi korlátozások folytatását az Európai Bizottság szeptember 15-én lejáró tilalma után. Teljes félreértést és szándékot okoznak, hogy az ukrán termékek más kategóriáit is felvegyék a behozatali tilalom alá eső áruk listájára.

Az ilyen egyoldalú korlátozások nem felelnek meg az Ukrajna és az EU közötti társulási megállapodás szellemének és betűjének, valamint az EU egységes piacának elveinek és normáinak... Csak a szolidaritás szellemében tudunk fellépni az Ukrajna elleni orosz agresszió okozta kihívásokkal szemben és megerősíteni az EU egységes piacát.

Lengyelországban, Szlovákiában, Bulgáriában, Romániában és Magyarországon különösen ellenzik az ukrán gabonaimportot, mivel attól tartanak, hogy az alákínálhat a helyi gazdáknak.

Az orosz invázió óta egyre nagyobb mennyiségű olcsó ukrán gabona érkezik az EU-ba, de a fent említett országok a májusi tilalom bevezetése óta zárkóznak el az ilyen behozatal elől.

Civil áldozata is van a kupianski kávézót ért támadásnak 

Az orosz erők ma csapást mértek egy kávézóra az északkelet-ukrajnai frontvonal egyik kulcsfontosságú térségében, megölve két civilt és megsebesítve egy harmadikat – közölték.

Az AP jelentése szerint Oroszország megpróbálhatja visszafoglalni Kupiansk városát, amelyet Kijev tavaly szeptemberben egy villámgyors ellentámadás során foglalt el több mint hat hónapos orosz megszállás után. Ma reggel azonban orosz lövedékek csapódtak be a Podolyban lévő kávézóba

– közölte Oleh Syniehubov regionális kormányzó egy Telegram-üzenetben. Hozzátette, hogy mentőcsapatok dolgoznak a helyszínen.

A brit katonai hírszerzés szerint Oroszország "fokozhatja támadó erőfeszítéseinek intenzitását" Kupjanszk és a közeli Lyman környékén.

Civilek haltak meg egy kelet-ukrajnai falut ért orosz tüzérségi támadásban 

Két halálos áldozata és egy sebesültje van annak a szombati orosz tüzérségi támadásnak, amelyben a kelet-ukrajnai Podoli falu kávézója kapott találatot – közölte Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó.

Az ellenség egy civil objektumot, egy kávézót talált el, ahol helyi lakosok tartózkodtak

– írta Szinyehubov a Telegramon.

A tavaly februárban indított háborúban az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a falut, de az ukrán erők szeptemberben visszafoglalták.

Kiképzés közben halt meg három ukrán pilóta 

Két kiképző repülőgép ütközött össze a Zsitomir régió felett, a tragédia tegnap egy bevetés során történt.

Egy harci bevetés során két L-39-es harci kiképző repülőgép személyzetének tagjai ütköztek össze a levegőben"

– olvasható a légierő közleményében a Telegramon.

A légierő közölte, hogy a halottak között van egy jól ismert pilóta is, akit "Juice" becenévre kereszteltek.

Ledózerolták a Wagner-harcosok egyik temetőjét Oroszországban

Tönkretették a Wagner-csoport zsoldosainak egyik temetőjét az oroszországi Szamarai területen: buldózerrel bontották el a sírokat, amelyekről előzőleg eltávolították a kereszteket is. Mindez azok után történt, hogy vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin szerdán életét vesztette, így a magánalakulat sorsa kérdésessé vált.

A helyi lakosok elmondása szerint a kereszteket és a koszorúkat a munkások felhalmozták, akár a szemétkupacokat, magukat a sírokat pedig nehézgépekkel rombolták le egyik pillanatról a másikra.

A közösségi médiában nagy értetlenkedést váltott ki a rombolás a Wagner-zsoldosok temetőjében, ahol számos katonát helyeztek végső nyugalomra.

Ez istenkáromlás. Emberek haltak meg Oroszországért, akiknek a sírját a földdel tettétek egyenlővé

– háborodott fel a közösségi médiában megosztott videójában egy férfi, aki a Wagner-csoport emblémáját viselte a pólóján. – Nem világos, hogy mi történik, minden keresztet és koszorút összegyűjtöttek – magyarázta.

A helyi média szerint a lépés célja, hogy a területet lebetonozzák, és a sírok helyére fekete piramisokat állítsanak.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Hűségesküre kényszeríti Moszkva a Wagner-csoport harcosait

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította a Wagner zsoldoscsoport harcosait, hogy tegyenek hűségesküt az orosz államnak, miután vezetőjük, Jevgenyij Prigozsin szerdán életét vesztette. A Kreml ugyanakkor tagadja, hogy köze van annak a magánrepülőgépnek a lezuhanásához, amelynek utaslistáján a Wagner-vezér is szerepelt.

A Kreml honlapján közzétettek szerint az új szabályozás az orosz fegyveres erőkre bízott feladatok végrehajtásában közreműködő Wagner-csoportokra és más területvédelmi egységekre is vonatkozik.

A harcosoknak hűséget kell fogadniuk az Orosz Föderációnak, szigorúan követniük kell parancsnokaik és feletteseik utasításait, és lelkiismeretesen teljesíteniük kell a kötelezettségeiket – áll a dokumentumban, amelyet két hónappal azután íratnának alá a Wagner-harcosokkol, hogy Prigozsin Moszkva ellen vezette a csapatait azzal a céllal, hogy az orosz felsővezetés számos alakját eltávolítsák a kormányzatból. Putyin pénteken írta alá az azonnali hatállyal bevezetett rendeletet.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Hollandia az összes F–16-os vadászgépét átadja Ukrajnának

Hollandia az összes F–16-os vadászgépét átadja Ukrajnának, kivéve néhány repülőgépet, amelyeket ukrán pilóták képzésére használunk majd – jelentette be Kajsa Ollongren holland védelmi miniszter a Jevropejszka Pravda ukrán hírportálnak adott interjújában.

Elmagyarázta, hogy Hollandia éppen most vált az F–16-osokról az újabb F–35-ösökre, de az Ukrajna elleni orosz agresszió miatt úgy döntöttek, hogy a régi F–16-osokat nem adják el, hanem az ukrán légierő rendelkezésére bocsátják őket.

A nyugat-európai országnak összesen 42 darab F–16-os vadászgépe van.

A teljes cikket a Magyar Nemzeten olvashatja el.

Harkivi kormányzó: civilek haltak meg egy kelet-ukrajnai falut ért orosz tüzérségi támadásban

Két halálos áldozata és egy sebesültje van annak a szombati orosz tüzérségi támadásnak, amelyben a kelet-ukrajnai Podoli falu kávézója kapott találatot - közölte Oleh Szinyehubov harkivi kormányzó.

"Az ellenség egy civil objektumot, egy kávézót talált el, ahol helyi lakosok tartózkodtak" - írta Szinyehubov a Telegramon.

A tavaly februárban indított háborúban az orosz csapatok ellenőrzésük alá vonták a falut, de az ukrán erők szeptemberben visszafoglalták.

Lelőttek egy drónt Moszkva közelében

Oroszország újabb Moszkva elleni ukrán dróntámadásról számolt be szombaton kora hajnalban. A hatóságok ideiglenesen lezárták az orosz főváros három nagy repülőterét.

Szergej Szobjanyin moszkvai polgármester közlése szerint az orosz légvédelem a Moszkva belvárosától mintegy 50 kilométerre nyugatra fekvő Isztra fölött semmisítette meg a drónt.

Pénteken néhány órára felfüggesztették három nagy moszkvai repülőtér, a Seremetyjevo, a Domogyedovo és a Vnukovó légiforgalmát - jelentette a TASZSZ hírügynökség.

Az orosz védelmi minisztérium pénteken arról számolt be, hogy az ukrán hadsereg 42 repülőgéptípusú drónnal próbálta támadni a Krímet, de mindegyiket semlegesítették.

Több mint 22 ezren érkeztek pénteken Magyarországra

Magyarország területére 2023. augusztus 25-én 0 óra és 24 óra között az ukrán-magyar határszakaszon 7812 fő lépett be. A román-magyar határszakaszon belépők közül 14832 fő nyilatkozott úgy, hogy Ukrajnából érkezett.

A beléptetettek közül a rendőrség 207 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Ezen időtartamon belül kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzése érdekében.

Erős dróntámadást hajtott végre Ukrajna a Krím ellen, többen meghaltak

Az ukrán hadsereg az ukrán biztonsági szolgálattal közösen dróncsapást mért az orosz fekete-tengeri flotta 126. dandárja ellen.

A támadásban több orosz katona is meghalt – jelentette az Ukrajinszka Pravda hírügynökség.

Drónokkal támadták az oroszok Harkovot

Az orosz erők augusztus 25-én késő este, iráni gyártmányú kamikaze drónokkal támadták Harkovot- jelentette az ukrán légierő, és felszólította a lakosokat, hogy maradjanak menedékhelyen.

A péneki eseményekről itt olvashat:

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában