Növekvő feszültség

2023.09.25. 11:50

Fegyvereket találtak a koszovói lövöldözés helyszínén a rendőrök (frissült)

Nagy mennyiségű fegyvert találtak a koszovói rendőrök abban az észak-koszovói faluban, ahol vasárnap lövöldözés tört ki szerb nemzetiségű maszkos fegyveresek és koszovói rendőrök között.

MW

Aleksandar Vucic szerb államfő sajtóértekezletet tart Belgrádban 2023. szeptember 24-én, miután reggelre virradóan szerb fegyveresek megtámadtak egy koszovói rendőrjárőrt az észak-koszovói Banjskában

Forrás: MTI/EPA/Szerb elnökség sajtószolgálata

Fotó: Dimitrije Goll

A rendőrség tájékoztatása szerint több száz fegyvert, valamint katonai felszereléseket találtak Bajske faluban egy lakóházban és több járműben ott, ahol egy nappal korábban két rendszámtábla nélküli teherautó zárta el a forgalmat a helyi hídon. Amikor a rendőrök intézkedni akartak, rájuk lőttek. A tűzharcban egy rendőr meghalt, három megsebesült, három támadót lelőttek, kettőt megsebesítettek, ötöt pedig letartóztattak a rendőrök.

A koszovói kormány országos gyászt hirdetett hétfőre a rendőr halála miatt.

Mindazért, ami Koszovóban történik, kizárólag Albin Kurti koszovói miniszterelnök a felelős, aki azt szeretné, hogy Szerbia összeütközésbe kerüljön a NATO-val – hangsúlyozta Aleksandar Vucic szerb köztársasági elnök vasárnap esti rendkívüli sajtótájékoztatóján. Míg a szerb elnök szerint a koszovói rendőrökre felháborodott helyi szerbek támadtak, Albin Kurti szerint jól felfegyverzett, képzett harcosokról, „terrorista bűnszervezetről” van szó, amelyet Belgrád politikailag és pénzügyileg támogat.

A Szerbia és Koszovó közötti feszültség az utóbbi hónapokban kiéleződött. Koszovóban zavargások törtek ki május végén, amikor a helyi szerbek által bojkottált áprilisi helyhatósági választások után a többségében szerbek lakta térségben az ott leadott albán szavazatok alapján mindössze 3,5 százalékos részvételi arány mellett megválasztott albán polgármesterek el akarták foglalni hivatalukat. A helyi szerbek koszovói rendőrökre és a NATO irányítása alatt álló békefenntartó haderőnek, a KFOR-nak a katonáira támadtak.

Az 1,8 milliós Koszovó északi részén, tömbben mintegy 50 ezer szerb él.

Koszovó 2008-ban egyoldalúan kiáltotta ki függetlenségét Szerbiától, amit Belgrád azóta sem hajlandó elismerni, és továbbra is saját, déli tartományának tartja a többségében albánok lakta területet. Aleksandar Vucic vasárnap ismét leszögezte, Szerbia soha nem fogja elismerni Koszovó függetlenségét.

Az EU elítéli a koszovói rendőrök elleni támadást

Az Európai Unió a leghatározottabban elítéli a koszovói rendőrök ellen a hétvégén elkövetett "terrortámadást", kiutat kell találni az állandó válságokból, és vissza kell térni a normális problémamegoldáshoz - jelentette ki Peter Stano, az Európai Bizottság külügyi szóvivője.

Peter Stano szerint amíg a támadások mögött álló összes tény és részlet tisztázásra nem kerül, addig az EU tartózkodni fog a további reagálásoktól. Arra az újságírói kérdésre, hogy az EU kész-e bevezetni korlátozó intézkedéseket Szerbia ellen, ahogy Koszovóval szembe tette, Stano úgy nyilatkozott: "A Koszovó ellen bevezetett ideiglenes intézkedések arra válaszul születtek, hogy az egyik fél nem volt képes megfelelni a feszültségek csökkentésére vonatkozó elvárásoknak. Ezek az intézkedések jelenleg Pristinára vonatkoznak, de ha a tagállamok indokoltnak érzik, akkor Belgráddal szemben is alkalmazni fogják őket."

A szóvivő hozzátette: az EU mindent megtesz, hogy segítse a két fél közötti párbeszédet. "Mindketten csatlakozni akarnak az Európai Unióhoz, de ez csak az EU által közvetített párbeszéd útján lehetséges" - hívta fel a figyelmet.

Albin Kurti koszovói miniszterelnök és Aleksandar Vucic szerb elnök legutóbbi - szeptember közepén lefolytatott - brüsszeli tárgyalásai kudarcba fulladtak. Koszovó azzal vádolja az EU-t, hogy túl jóindulatú Szerbiával szemben, hogy ne ösztönözze Belgrád közeledését Moszkva felé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában