Misszió

2023.10.18. 12:29

Magyar katonákat küldene Csádba a Honvédelmi Minisztérium

A kormány nevében a Honvédelmi Minisztérium (HM) benyújtotta az Országgyűlésnek a csádi katonai misszió indítására vonatkozó javaslatát „ közölte a tárca szerdán az MTI-vel.

MW

A magyar kormány katonai missziót indít Csádba

Forrás: MTI

Fotó: Lakatos Péter

A közlemény szerint a csádi elnök meghívására tervezett misszió célja Csád stabilitásának, 

ezáltal Európa és Magyarország biztonságának erősítése, az Afrika felől fenyegető újabb migrációs hullámok fékezése.

A magyar katonák jelenléte erősíti a terrorizmus elleni küzdelmet, valamint segítik a Hungary Helps Programban zajló humanitárius segítségnyújtás és helyi fejlesztések zavartalanságát, tették hozzá.

A csádi katonai misszió bejelentésekor Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter úgy fogalmazott: 

a veszélyek korát éljük. Már két súlyos fegyveres konfliktus is zajlik, és milliószámra özönlenek a migránsok Európába Afrikából és a Közel-Keletről.

Hangsúlyozta, hogy Magyarország kész további feladatokat vállalni Európa és Magyarország biztonságának megerősítéséért. A miniszter rámutatott: 

a brüsszeli bevándorláspárti politika nagy bajt hozott Európára, a bevándorlók tömege biztonsági kockázattal és terrorizmussal fenyegeti Európát.

Hozzátette, erre az izraeli-gázai események és a brüsszeli terrortámadás európai következményei is figyelmeztetnek, a bevándorlókkal együtt a közel-keleti konfliktusok Európa nagyvárosaiban is megjelentek, erőszakos tüntetések indultak.

Magyarország továbbra is a béke megőrzését, a migráció megállítását és a határok védelmét tartja az első számú feladatnak

 – fogalmazott a közlemény szerint Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
A miniszter kiemelte: a katonai misszió indítása azért fontos, mert a Száhel-övezetben lévő Csádnak kulcsszerepe van az afrikai migráció megfékezésében. 

Mint megjegyezték, amennyiben Csád instabillá válik, akkor teljesen átszakadhat a migrációs gát Európa felé.

A miniszter azt mondta, mivel álláspontjuk szerint nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget oda kell vinni, ahol arra szükség van, a magyar kormány úgy döntött, hogy komplex támogatást nyújt az országnak; 

az elmúlt hetekben a Hungary Helps Program keretében humanitárius és fejlesztési központ nyitását készítette elő, illetve több héten át orvos- és humanitárius misszió segítette a helyiek ellátását.

Kiemelte, a mostani határozati javaslat benyújtásával a kormány arra tesz javaslatot, hogy 

2024 tavaszán egy legfeljebb 200 fős katonai missziót is indítson Csádba annak érdekében, hogy megfékezzük a migrációt, segítsük a terrorizmus elleni küzdelmet, és támogassuk a humanitárius segítségnyújtást.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf hangsúlyozta, hogy a tervezett magyar katonai misszió katonaszakmai szempontból is jelentősnek számít, mivel a térségben jelen lévő más nemzetekkel együttműködésben, de önálló magyar szerepvállalásként indulhat el, közölte a HM.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában