Terrorizmus

2023.10.25. 18:42

Öngyilkos merénylettel fenyegetőző palesztin férfit vettek őrizetbe Brüsszelben

Előállítottak Brüsszelben egy 23 éves palesztin férfit, aki a belga menekültügyi hivatal (Fedasil) információi szerint öngyilkos robbantásos merényletben mártírként akart meghalni –jelentette szerdán rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniere Heure című belga lap internetes oldala (dhnet.be).

MW

Illusztráció: Rendőrök Brüsszel Schaerbeek nevű negyedében, amelynek egyik kávézójában a hatóságok lelőttek egy felfegyverzett tunéziai menedékkérőt 2023. október 17-én

Forrás: MTI/AP

Fotó: Martin Meissner

Előállítottak Brüsszelben egy 23 éves palesztin férfit, aki a belga menekültügyi hivatal (Fedasil) információi szerint öngyilkos robbantásos merényletben mártírként akart meghalni – jelentette szerdán rendőrségi forrásokra hivatkozva a La Derniere Heure című belga lap internetes oldala (dhnet.be).

A férfit szerdán nem sokkal dél után állították elő a belga főváros Anderlecht nevű negyedének egyik szállodájában, az őrizetbe vételt megerősítette a területileg illetékes brüsszeli rendőr-főkapitányság is.

A palesztin férfi szeptember 26-án nyújtott be menedékjog iránti kérelmet Belgiumban. Miután egy későbbi időpontban ismét megjelent a menekültügyi hivatalban, a férfi bejelentette: 

mártírként kíván meghalni, mivel megtudta, hogy egész családja meghalt Gázában. A kijelentést követően a fenyegetőző előkerítésére országos hajtóvadászatot indítottak Belgium valamennyi rendőri egységének bevonásával.

A brüsszeli ügyészség megerősítette az esetet, azonban nem kívánta kommentálni.

A hírportál emlékeztet, a belga rendőrség minden biztonsági fenyegetésről szóló bejelentést rendkívüli figyelemmel kísér azt követen, hogy október 16-án egy tunéziai féri terrortámadást követett el Brüsszelben. A fegyveres támadásban két svéd állampolgár életét vesztette. Belgiumban „súlyos fenyegetésre figyelmeztető” hármas fenyegetettségi szint van érvényben.

Nyugat-Európában egyre nő a terrorfenyegetettség

Nyugat-Európában egyre nő a terrorfenyegetettség, az egyetlen esély az, ha a jövő évi EP-választáson nagyobb támogatást kap az illegális migráció elleni határozott fellépés politikája – mondta Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában szerdán.

Német rendőrök helikopterhez kísérik a hét őrizetbe vett, feltételezett iszlamista terrorista egyikét Karlsruhéban 2023. július 6-án
Fotó: Ronald Wittek / Forrás: MTI/EPA

A szakember kiemelte: az illegális migráció és iszlám terrorizmus elleni fellépésben kulcsfontosságú Egyiptom, ha ott megbomlik a rend, tömegesen jöhetnek Európába a migránsok. Fontos az is, hogy a gázai összecsapás ne szélesedjen ki, ne lépjenek be újabb államok a konfliktusba, mert annak újabb sokmilliós migrációs hullám lehet a következménye. Az pedig Európa számára kezelhetetlen biztonsági helyzetet idéz elő.

Nyugat-Európában a lakosság szembesül azzal, hogy a Hamász felhívására több tízezres, sőt, Londonban százezres tüntetések voltak. Feltámadt az antiszemitizmus is, Németországban Dávid-csillagot festettek zsidók otthonaira, ami korábban elképzelhetetlen volt. Nyilvánvaló, hogy ezek a jelenségek szoros összefüggésben vannak a migrációval – mondta.

Bakondi György hozzátette, a német kancellár már arról beszélt, a kitoloncolásokat fel kell gyorsítani. A főtanácsadó szerint nyilvánvalóan szigorítani kell azon a liberális, emberi jogokat túlhangsúlyozó, ugyanakkor az emberek biztonságérzetét semmibe vevő hozzáálláson, aminek az eredményeként sok esetben nem hajtják végre a már elrendelt kitoloncolásokat. Ez történt korábban a Brüsszelben két svéd turistát géppisztollyal meggyilkoló tunéziai migráns esetében is – mutatott rá.

Bakondi György megjegyezte: a schengeni övezetben egyre több helyen tér vissza a határellenőrzés, ami megzavarja a szabad mozgást és a gazdasági kapcsolatokat, az áruk és munkaerő szabad áramlását, ám a biztonsági helyzeten nem segít, csak arra jó, hogy a politika látványos gesztust tegyen, hiszen az illegális migráció többnyire a zöldhatáron zajlik.

Nyugat-Európa a 24. órában van, egyes országaiban már a lakosság több mint 10 százaléka migráns hátterű, ez a folyamat kezd visszafordíthatatlanná válni – figyelmeztetett. Az egyetlen esély, ha a jövő évi EP-választáson a lakosság olyan erőknek ad felhatalmazást, amelyek elsődlegesnek tekintik az illegális migráció elleni fellépést és a határok védelmét – mondta Bakondi György a Kossuth rádiónak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában