Óriási segítség a csok plusz

2023.11.21. 10:00

Hornung Ágnes: a falusi csok és a babaváró támogatás mellett is felvehető az új kedvezményes állami hitel

Akár 50 millió forintos kamattámogatott hitel is elérhető a gyermeket vállaló házaspárok számára a csok plusszal. Az új otthonteremtési konstrukcióról Hornung Ágnest, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárát kérdeztük.

Balázs D. Attila

Hornung Ágnes, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkára

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: Kurucz Árpád

Új otthonteremtési támogatással állt elő a kormány. Mi indokolta a csok plusz életre hívását?

A családtámogatási rendszert folyamatosan igazítjuk az adott körülményekhez. A 2010-ben végrehajtott családbarát fordulat óta minden évben bővült a családtámogatási intézkedések száma, és továbbra is azon dolgozunk, hogy ezek megfelelően igazodjanak az aktuális gazdasági, társadalmi viszonyokhoz. A fő célunk azonban változatlan: a lehető leghatékonyabb segítséget nyújtani a magyar családoknak, és támogatni őket a vágyott gyermekek megszületésében és az otthonteremtésben. A nemzeti kormány bevezette a családi adórendszert és az otthonteremtési programot. A háború és a szankciók okozta gazdasági környezet, a magas banki kamatok miatt a városi csok helyett új, hatékonyabb programot dolgoztunk ki, amely minden eddiginél több támogatást nyújt a családoknak.

A csok plusz esetében a gazdasági viszonyokat elemezve, illetve a lakáspiaci szereplőkkel – bankokkal, ingatlanfejlesztőkkel – lefolytatott egyeztetéseink során kiderült, hogy a 2015-ben bevezetett családi otthonteremtési kedvezmény (csok) a nagyobb településeken már nem nyújt elegendő segítséget a családoknak, mivel a támogatás mértéke elinflálódott. Ezért szükség volt arra, hogy az otthonteremtés rendszerét megújítsuk.

Ez két lépésben történt meg: először idén nyáron bejelentettük, hogy az ötezer fő alatti lakosságszámú, úgynevezett preferált kistelepüléseken 2024 januárjától mintegy 50 százalékkal megemeljük a vissza nem térítendő falusi csok összegét, második lépésként pedig bejelentettünk egy minden korábbinál nagyobb volumenű otthonteremtési támogatást, amely az ország teljes területén igénybe vehető: a csok pluszt. A támogatás révén fix 3 százalékos kamatozású államilag támogatott hitelhez juthatnak hozzá azok a házaspárok, akik gyermeket vállalnak.

Mi különbözteti meg ezt a hitelt a már létező otthonteremtési kedvezményektől?

A csok plusz két fő pilléren nyugszik: mindenekelőtt újabb gyermek vállalásával lehet belépni a konstrukcióba, másrészt otthonteremtés vagy otthonbővítés a feltétel. Ez utóbbi lehet a házaspár első közös otthonának a megszerzése, a család már meglévő otthonának bővítése, esetleg egy korszerűbb, kényelmesebb ingatlanba költözés.

A felvehető hitel összegénél a már megszületett gyermekek is számítanak. Ha a vállalt gyermekkel, gyermekekkel egy-, kettő-, illetve három- vagy többgyermekessé válik a család, akkor akár 15, 30, illetve 50 millió forintot tudnak igényelni. Például ha egy házaspárnak már van két gyermeke és vállal egy harmadikat is, akkor függetlenül attól, hogy csak egy gyermeket vállalnak, a háromgyermekessé válókra vonatkozó, legmagasabb összeget, vagyis 50 millió forintos hitelt igényelhetnek a csok plusz keretében. Fontos tudni azt is, hogy az első gyermek érkezésekor a szülők egy évig szüneteltethetik a hitel törlesztését, a második és minden további baba után pedig 10-10 millió forinttal csökken a hiteltartozás.

Mi a szülői korhatár a felvételnél?

A csok pluszt azok a házaspárok tudják igényelni, akik előre vállalnak gyermeket, és a feleség 41 év alatti. 2025 végéig azonban 41 év fölött is igénybe vehető lesz a támogatás, ha igazolják a legalább 12 hetes várandósságot.

A csok plusz tehát ingatlan vásárlására használható?

Ingatlanszerzésre és -bővítésre egyaránt, azaz új lakóingatlan építésére, új vagy használt lakás vásárlására, az újabb lakás megvásárlásával együttes bővítésére, vagy a már meglévő otthon bővítésére is fel lehet használni. Ez utóbbi esetben legalább egy lakószobányi bővítésnek kell megtörténnie. A maximális hitelkeret kizárólag a gyermekszámtól függ. Az, hogy új vagy használt lakásra fordítják a családok a csok pluszt, nem befolyásolja az elérhető hitel összegét.

A falusi csokot fel lehet venni az új konstrukcióval együtt?

Igen, és ez óriási segítséget tud nyújtani a családoknak. Ha ötezer fő alatti lélekszámú kistelepülésen költöznek nagyobb otthonba vagy bővítenek, illetve ha új házat vásárolnak vagy építenek, akkor – akár csak a meglévő gyermekekre is – fel lehet venni a megnövelt összegű falusi csokot, amely egy gyermek után egy, kettő után négy, három vagy több után pedig tizenöt millió forintos vissza nem térítendő támogatást jelent.

Ezenfelül két, illetve három gyermek mellé a falusi csoknál kínálunk egy plusz hitelkeretet is. Abban az esetben, ha a család újabb gyermeket vállal, akkor már nemcsak a falusi csokot, hanem mellé a csok pluszt is igénybe tudják venni, és függően attól, hogy hány gyermekessé válik a család, a jelenlegi csok-kölcsönnél jóval magasabb összegű csok plusz hitelt is fel tudják venni a falusi csok mellé.

Így ha a vállalt új gyermekkel egygyermekessé válik a család, akkor 1 millió forint falusi csokot és 15 millió csok plusz hitelt, ha a vállalt gyermek(ek)kel kétgyermekesek lesznek, 4 millió forint falusi csokot és 30 milliós csok plusz hitelt tudnak igényelni. A vállalt gyermek(ek)kel három- vagy többgyermekessé váló családok esetén pedig mindez már 15 millió vissza nem térítendő falusi csok támogatást és 50 millió forint csok plusz hitelt jelent.

Az a család is igényelheti a csok pluszt, amely már babaváró hitelt is felvett?

Természetesen. Aki felvette a babaváró kölcsönt, az utána bármelyik más családtámogatást is igénybe tudja venni.

Milyen eséllyel indulnak az új családtámogatási forma felvételekor az eddig még gyermektelen házaspárok?

Általános szabály, hogy csak gyermekvállalással lehet belépni a konstrukcióba. Akinek nincs gyermeke, de egy, két, vagy három gyermeket vállal, akkor függően attól, hogy hányat vállal, igénybe tudja venni a hitelkeretet. A hitelkeret maximális összege ennek függvényében változik. Azok, akik a korábbi csok konstrukcióba beléptek, akkor tudják igénybe venni a csok pluszt, ha a gyermekvállalásaikat – amennyiben voltak – teljesítették, vagy ha nem teljesítették, akkor a nem teljesített részt visszafizetik, tehát lezárják a korábbi csokot.

Maga a csok plusz mikortól igényelhető?

A teljes program 2024. január elsejével indul. A részletszabályok hamarosan megjelennek a Magyar Közlönyben.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában