Erőszak

2023.11.10. 11:25

Idén eddig több mint háromszázmilliós kárt okoztak a határkerítést megtámadó migránsok

Az illegális bevándorlók és az embercsempészek folyamatosan nyomás alatt tartják a déli határt.

MW

Rendőrök a magyar–szerb határszakaszon lévő ideiglenes biztonsági határzárnál Röszke közelében 2023. június 6-án

Forrás: MTI

Fotó: Rosta Tibor

A határzárat védő rendőröket és katonákat rendszeresen megtámadják, a kerítést pedig megpróbálják tönkretenni a hozzánk bejutni akaró migránsok – írja a Magyar Nemzet.

Bács-Kiskun vármegye esetében átlagosan naponta kétszer, Csongrád-Csanád vármegye határszakaszán kilencszer rongálják meg a kerítést. Beszédes adat az is, hogy az elmúlt évben Bács-Kiskunban 549, Csongrád-Csanádban 3357 alkalommal végeztetett javítási munkálatokat a BV Holding Kft. Rongálás legtöbbször az Ásotthalom és Röszke közötti területen történik.

A legfrissebb adatok szerint a 2023. január 1. és október 31. közötti időszakban 4073 esetben történt rongálás, az ezekkel okozott kár pedig 323 millió forint volt.

Bűncselekmény a kerítés megrongálása

2015 óta az illegális határátlépés mellett már a kerítés megrongálása is bűncselekménynek számít. A törvény szerint aki az államhatár rendjének védelmét biztosító létesítményt, illetve eszközt megsemmisíti vagy megrongálja, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, egy évtől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

Ugyanakkor az, aki például ezt a bűncselekményt fegyveresen vagy felfegyverkezve, tömegzavargás résztvevőjeként követi el, öt évtől tíz évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő. Ha ez a cselekmény halált okoz, akkor az illegális migráns vagy embercsempész akár húsz évet is kaphat.

Fontos azt is megemlíteni, hogy még a javítást végző, illetve a határzár megerősítésén dolgozó rabokat is megtámadták már a migránsok.

A teljes cikkért kattintson.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a heol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában